ski

Onze vrijwilligerswerking kreeg een duwtje in de rug

Help, mijn sportclub verhuist! Een situatie waar de skiërs van skiclub Zondal mee werden geconfronteerd. Kopzorgen ook bij het clubbestuur en de vrijwilligers. Want hun eigen clubhuis met een familiale sfeer, dat waren ze kwijt.

Vanaf nu zijn ze huurder bij skibaan Aspen. Een fantastische infrastructuur, daar niet van. Maar hoe kan je je vrijwilligerswerking laten groeien als club, wanneer je de cafetaria moet delen met andere clubs? En hoe behoud je de huiselijke warmte?

Traject

Een grote uitdaging voor de skiclub, die bij de Vlaamse Sportfederatie terechtkwam. Hun situatie matchte piekfijn met de aanpak van het team van Clubgrade. Want de juiste uitkomst voor een probleem? Soms ligt het er gewoon, maar je moet het pakken!

  Na een eerste reeks gesprekken lag het centrale thema al op tafel: werken met vrijwilligers. Martine Vervloet en Marc Argeerts (skiclub Zondal) kozen om er serieus werk van te maken. Ze werden ondergedompeld in een traject met verschillende clubs.

  Martine: "Die interactie gaf een duwtje in de rug. Bijvoorbeeld het welkomstmomentje voor nieuwe leden. Hoe doen andere clubs dat? Het was niet ons sterkste punt, en er lagen veel tips voor het rapen."

  Clubgrade motiveert en denkt proactief mee, maar de keuzes liggen uiteindelijk bij de sportclub zelf.
  Skiclub Zondal prikte 3 pistes vast:

  Afbeelding
  skiër
  • ambassadeurs zoeken in de club. Zij gaan de persoonlijke connectie aan met nieuwe vrijwilligers.
  • die vrijwilligers goesting geven. Hen vrijwilligerstaken voorschotelen waar ze zélf enthousiast van worden.
  • werken met positivo's, die het imago en de cultuur van de club uitstralen
  Resultaat

  Work in progress, zo zeggen ze zelf. Maar skiclub Zondal sleutelt behoorlijk aan haar vrijwilligerswerking. Ze introduceerden alvast met succes: de bubbels! Een bubbel die werkt rond trainingen, eentje rond wedstrijden, nog eentje rond festiviteiten,...

  De druk wordt weggehaald bij de bestuurders, want niet alle verantwoordelijkheid hoeft bij hen te liggen. Cruciale taken komen nu ook bij groepjes vrijwilligers te liggen. Want, zo zegt Martine: "Ook voor hen staat de visie van onze club hoog op de agenda."

  Nieuwe ontwikkelingen, daar stak corona tijdelijk een stokje voor. Maar de goesting om te groeien, die heeft Zondal alleszins te pakken.

  Niet alle verantwoordelijkheid hoeft bij het clubbestuur te liggen. Dat was een echte eyeopener voor ons.

  Martine Vervloet
  Skiclub Zondal