Zo werkt het

Clubgrade Samen Alles Geven
Zo werkt het

Stap per stap 

Bij een begeleiding doorlopen wij 5 stappen. Ontdek hieronder hoe het praktisch in zijn werk gaat. 

Hoe ziet dat er nu uit, zo'n begeleiding? 

Allemaal goed en wel. Maar wat doe je dan concreet bij zo'n begeleiding? En wat houdt dat in? 

Clubgrade-begeleider Dennis legt het even voor jullie uit. Hij is op bezoek bij ijshockeyclub Antwerp Phantoms en zij staan aan het begin van hun Clubgrade-begeleiding.

om deze video te bekijken.

Hoe is Clubgrade ontstaan?

Clubgrade kwam 7 jaar geleden in het spel als antwoord op de nood aan ondersteuning over intermenselijke thema's bij sportclubs. Daarvoor luisterden we naar de clubs en onderzochten we waar voor hen de uitdagingen liggen.

De fundering van Clubgrade ligt dus in de sportclub zelf. Met Clubgrade bekijken we hoe het komt dat clubs zich op intermenselijk vlak weinig gesteund voelen én hoe we hen toch kunnen begeleiden.

Wetenschap

Sport en wetenschap gaan vaak hand in hand. Dat is bij Clubgrade niet anders.

Als partner van Clubgrade voert UGent een grootschalig onderzoek naar het effect van de unieke Clubgrade-aanpak, waarbij we iedereen mee aan tafel nemen.
Al van bij de start van Clubgrade, in 2016, focusten we op het bottom-up verstevigen van de clubwerking. Welk effect heeft dit op de motivatie en bestuursstijl binnen de deelnemende clubs? Onderzoeker Tom De Clerck publiceerde de resultaten in zijn doctoraat 'Professionalizing non-profit and voluntary sports clubs.'

Onderzoek resultaten >

 

Anderzijds is UGent ook verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderzoek bij elke Clubgrade.

Tijdens de begeleiding vullen betrokkenen vragenlijsten in. Dat geeft een duidelijk beeld over de manier waarop de leden, trainers, ouders, vrijwilligers,... naar de club en het bestuur kijken. UGent staat in voor de verwerking van al deze gegevens.

De resultaten van deze wetenschappelijke gegevens neemt Clubgrade mee in alle volgende begeleidingen.

Afbeelding
UGent Clubgrade
Afbeelding
Coach zwemmen
"Elke club heeft baat bij een Clubgrade"
"Het is de eerste keer in Vlaanderen dat we op een dergelijke wetenschappelijke manier aan de slag gaan om de amateurclubs te helpen. Het grote voordeel is dat deze methode kan toegepast worden op elke club en in elke sport."

- Tom De Clerck onderzoeker UGent -
Afbeelding
Universiteit Gent
Afbeelding
Vlaamse Sportfederatie
Afbeelding
Levuur
Afbeelding
vrijwilligerswerk werkt