Moet je het lidgeld van sporters terugbetalen?

Sportclubs
Sportfederaties

Wannneer sportclubs door de coronamaatregelen hun deuren (tijdelijk) moeten sluiten, rijst de vraag wat er met het betaalde lidgeld moet gebeuren. Moet je dat terugbetalen of niet? Misschien zijn er wel creatieve mogelijkheden waar je nog niet aan dacht.

Is elke sportclub nu verplicht om het bedrag terug te betalen? De situatie is per sportclub sterk verschillend. Er zijn geen algemene beslissingen of duidelijke regels. Het verschuldigde lidgeld geeft recht op een tegenprestatie (bv. toegang tot de infrastructuur en trainingen). Is er geen tegenprestatie, dan kunnen leden of klanten hun lidgeld terugvragen of een compensatie vragen.

Maar in tijden van coronamaatregelen (het sluiten van sportinfrastructuur, het verbod op georganiseerde sportactiviteiten) is er sprake van overmacht en dan kunnen de verplichtingen van partijen vervallen.

training

Verschillende mogelijkheden

Een sportclub of sportfederatie kan er niets aan doen dat er tijdens de periode van coronamaatregelen geen tegenprestatie kan plaatsvinden. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om hier mee om te gaan:

• Een volledige terugbetaling. Wanneer je sportclub nauwelijks financiële hinder ondervindt door de sluiting, kan je ervoor kiezen om alle gemiste trainingen terug te betalen. Natuurlijk is dat een luxe die weinig clubs zich kunnen veroorloven.
  • Je kan er ook voor kiezen om het lidgeld niet terug te betalen, door je te beroepen op overmacht. Hierbij reken je op het begrip van de leden. Je kan de reden van deze beslissing dan ook best kort verantwoorden. Veel leden hebben een nauwe band met de sportclub en zien die dan ook liever niet in de problemen komen.
  • Een gedeeltelijke terugbetaling van de gemiste lessen.

Moet een terugbetaling altijd in geld?

Nee. Er zijn heel wat andere mogelijkheden, wees gerust creatief.

• verlenging van de periode van het lidmaatschap
  • korting op het lidgeld voor het volgende seizoen
  • terugbetaling in waardebonnen voor lokale handelaren
  • terugbetaling in natura, zoals de sportoutfit
  • gratis of verminderde prijs voor deelname aan clubstages in de schoolvakanties
  • tussenkomst in opleidingskosten

Indien er een regelmatig aanbod wordt uitgewerkt door de club, wordt de periode waarin het online aanbod wordt aangeboden, niet meegerekend in de totale duur voor het ontbreken van sportactiviteiten.

Ook Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft een uitspraak gedaan over de terugbetaling van de lidgelden. De Bleeker roept clubs en leden op om los van de juridische mogelijkheden vooral te zoeken naar redelijke alternatieven die beide partijen ten goede komen.

Corona
Werknemers konden in 2020 eenmalig consumptiecheques krijgen. Wat moet je doen om ze ook in je sportclub te ...
Corona
Op welke manier zal Sport Vlaanderen omgaan met de beleidsfocus sportkampen?

De Vlaamse Sportfederatie zit in een nieuw jasje!
Zelfde team, zelfde spirit, zelfde ondersteuning.
Voor sportfederaties én voor sportclubs (vroeger ‘Dynamo Project’).
Vanaf nu onder één naam: de Vlaamse Sportfederatie.
One team!

Vlaamse Sportfederatie