Een tombola organiseren binnen je club? Enkele nieuwe spelregels

Financiën

Wil je met jouw sportclub een tombola of bingoavond organiseren? Dat kan. Let wel op in welke vorm je het aanbiedt en volg de juiste spelregels. Er zijn enkele zaken veranderd. 

Geen vergunning meer nodig

Een tombola organiseren voor je sportclub? Dan moest je vroeger verplicht een schriftelijke vergunning aanvragen bij het gemeentebestuur. De regel dateerde van een oude wet uit 1851 en werd nu aangepast.

Sinds 1 september 2022 hoef je geen vergunning meer aanvragen om een tombola te organiseren. In de praktijk werd al niet vaak meer een vergunning aangevraagd of afgedwongen. Maar nu is een tombola dus ook legaal zonder vergunning. Je moet wel rekening houden met enkele voorwaarden:

  • Je mag dit maximaal 4 keer per jaar organiseren
  • Niet-commerciële organisaties of liefdadigheidsinstellingen
  • Lokaal georganiseerd (binnen de gemeente of stad)
  • De trekkingsdatum en het tombolareglement moeten gedeeld worden met de deelnemers
Afbeelding
Bingospelletje

Als het niet meer gaat om een lokaal initiatief of je wil meer dan 4 keer per jaar een tombola organiseren, dan moet je een vergunning aanvragen bij de Nationale Loterij.

Kansspelen en loterijen

Een tombola is een specifieke vorm van een loterij. Daarnaast heb je ook nog de kansspelen. Beide vallen onder een andere wetgeving en kennen dus andere regels. Wil je meer weten over de verschillen en de voorwaarden? Lees het in onze kennisbank.