
Energiecrisis treft ook de sportclubs hard
17 procent van de sportclubs maakt vandaag structureel verlies en 30 procent spreekt zijn financiële reserves aan. Dat blijkt uit een bevraging die we de voorbije twee weken bij meer dan 750 sportclubs in Vlaanderen deden.
Financiële steun van de overheden is dringend nodig om de energiekosten onder controle te krijgen op korte termijn. En ook om op langere termijn duurzame investeringen mogelijk te maken.
Korter douchen, de verlichting en verwarming uitzetten, de jongste jeugdspelertjes vroeger laten trainen,... het zijn maar enkele manieren waarop de clubs de torenhoge energiefacturen proberen te drukken. Bij zes op de tien clubs steeg de voorschotfactuur al of valt er binnenkort een stijging in de bus.
Eerste trends uit onze bevraging:
- Voorschotfactuur voor energie bij sportclubs is gemiddeld met 137 procent gestegen.
- 30% van de sportclubs spreekt zijn financiële reserves aan.
- 17% van de sportclubs maakt structureel verlies.
- 7% van de clubs verhoogde het lidgeld al, 13% overweegt dit momenteel.

Clubs staan op financieel vlak voor een grote uitdaging. Niet alleen de clubs die zelf rechtstreeks hun energierekeningen betalen. Maar voor heel wat clubs zit de kost voor energie verrekend in de huurprijs die ze betalen aan de gemeente die eigenaar is van de sportinfrastructuur. Op dit moment is het voor vele verenigingen giswerk naar hoe gemeenten de stijgende energiefactuur zullen doorrekenen aan de clubs.
Wanneer clubs stijgende kosten moeten compenseren om het hoofd boven water te houden, is het lidgeld verhogen jammer genoeg het laatste redmiddel. We willen absoluut vermijden dat mensen uit de boot vallen omdat ze het lidgeld van de sportclub niet meer kunnen betalen.

Steun voor sportsector dringend nodig
We benadrukten via een persbericht dat er financiële steun nodig is van de overheden,
- om op korte termijn de facturen van sportclubs te drukken
- en om op langere termijn duurzame investeringen mogelijk te maken
We vernemen gelukkig dat de Vlaamse Regering middelen heeft kunnen voorzien om sportclubs te ondersteunen. Meer informatie hebben we nog niet, maar we kijken uit naar een constructief overleg over hoe die middelen het beste besteed kunnen worden.
We willen dat ook de sportclubs gebruik kunnen maken van gratis energiescans. Zo kunnen ze samen met de stad of gemeente in kaart brengen wat de grootste energieverslinders op de club zijn en hoe ze die kunnen aanpakken.
Hartelijk bedankt aan alle clubs die deelnamen aan deze clubscan! Dankzij jullie input kunnen we de stem van onze sector laten horen.
Enkele persartikels
- Helft van sportclubs maakt verlies of zit aan financiële reserves door hoge energieprijzen: "Alarmerende cijfers" (Bron: VRT NWS, Valerie Vanhelden, 30/9/2022)
- Vlaamse Sportfederatie wil steun voor verenigingen: “Helft clubs in problemen door energieprijzen” (Bron: Het Laatste Nieuws Online, RL, 30/9/2022)
- Bijna helft van Vlaamse sportclubs “verplicht om maatregelen te nemen om niet kopje-onder te gaan door energieprijzen” (Bron: Het Nieuwsblad, Thierry Goeman, 30/9/2022)
- Helft van sportclubs heeft financiële problemen (Bron: De Morgen, Yannick Verberckmoes, 30/9/2022)
- Stijgende energiefacturen bezorgen sportclubs serieuze kopzorgen: “Dit mag niet blijven duren” (Bron: Het Laatste Nieuws Online, Christophe Maertens, Charlotte Degezelle , 30/9/2022)