Extra structurele steun voor Vlaamse sportfederaties

Sportlandschap

Vlaams minister van Sport Ben Weyts investeert vanaf volgend jaar structureel 1 miljoen euro extra in de werking van maar liefst 52 sportfederaties, die de sportclubs in Vlaanderen ondersteunen. Hij kondigt dit aan in een persbericht. Goed nieuws dus, voor ruim 1,4 miljoen Vlamingen die wekelijks sporten bij één of meerdere van de 18.500 Vlaamse sportclubs.

Uni- en multisportfederaties spelen een cruciale rol in de Vlaamse sportwereld. Zij ondersteunen de 18.500 sportclubs onder meer op sporttechnisch, bestuurlijk, administratief en ethisch gebied. Een kleine 500 medewerkers bij de sportfederaties ondersteunen elke dag de 300.000 vrijwilligers die de sportclubs draaiende houden.

Die sportwereld is momenteel springlevend: het aantal Vlamingen die aan georganiseerde sport doen is de laatste 7 jaar gestegen met 13,5% en ook het aantal clubs blijft jaar na jaar stijgen. Vlaanderen investeert momenteel € 22 miljoen per jaar in de werking van de federaties en dus ook de clubs.

veldhockeywedstrijd

We investeren in meer sportkwaliteit, van de buurtclub tot de topsportliga, in de breedte en in de diepte. De sportfederaties en hun clubs zijn de grootste groep verenigingen in Vlaanderen. Ze krijgen nu structureel meer middelen.

Ben Weyts
zwemmen

Dankzij deze structurele budgetverhoging krijgen de federaties nog meer slagkracht. Veel sportclubs zijn kleine amateurverenigingen, volledig gedragen door vrijwilligers. Federaties ondersteunen hen waar mogelijk om grotere, sterkere verenigingen te worden. Professionele boekhouding, sponsorwerving, het verbeteren van organisatorische vaardigheden.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts investeert vanaf volgend jaar structureel € 1 miljoen extra in de werking van de federaties. Samen met het effect van de indexering stijgt het budget voor de basiswerking zo vanaf 2023 naar 25 miljoen euro per jaar.

“Dit is een bewuste keuze voor een structurele budgetverhoging: geen eenmalige impuls, maar fors extra middelen waar het echt een verschil maakt”, zegt Weyts. “Sport is als maïzena: het is een bindmiddel tussen jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Je hebt in een sportclub bovendien de garantie dat je duurzaam en kwaliteitsvol aan sport kan doen. Het is dus niet zonder reden de meest populaire verenigingsvorm in Vlaanderen.”

De sportsector zal nog beter kunnen inspelen op de noden van sporters. Blijvend inzetten op sporten in clubverband, maar ook aandacht voor een gepast aanbod voor de ongebonden sporter, zal de beleving rond sport duurzaam en kwalitatief nog verder versterken.

Koen Umans
voorzitter Vlaamse Sportfederatie

Benieuwd naar wat dit concreet betekent voor jouw sportfederatie?
Sport Vlaanderen bereidt een algemene communicatie voor. Heb je in tussentijd vragen, contacteer dan je dossierbeheerder.