Het uittreksel strafregister voor sportorganisaties: wat en hoe?

Ethiek
Goed bestuur

Vanaf 1 februari 2023 moet iedereen die met kinderen of jongeren wil werken, een uittreksel uit het strafregister voorleggen aan de sportorganisatie waarmee ze een overeenkomst afsluiten. 

Maar wat betekent dit concreet voor jouw sportclub? En (hoe) moet je vanaf 1 februari het uittreksel strafregister opvragen van o.a. jouw trainers? 

Waarom het uittreksel strafregister?

Als sportorganisatie krijg je op die manier een zicht op eerdere veroordelingen voor onder andere zedenfeiten. Je kunt daardoor een beter oordeel vellen of iemand geschikt is om met minderjarigen te werken. Deze maatregel komt er na een gezamenlijk decreet van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir en Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

Sportorganisaties ondernemen al veel actie om een ethisch en veilig sportklimaat te creëren. Met het opvragen van het uittreksel geef je als club een duidelijk bijkomend signaal dat je de aanpak van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag ernstig neemt. Deze maatregel alleen is zeker niet zaligmakend, maar het is wel een extra verdedigingsmuur rond de sportorganisaties. 

Let op: dit decreet is van toepassing voor het (op)nieuw aanstellen van o.a. trainers en gaat in werking vanaf 1 februari 2023.

Afbeelding
open sportclub waar iedereen welkom is

Krijg in 1 oogopslag een overzicht van de verschillende stappen die je moet nemen als sportclub. 

Ga naar de kennisbank 

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? 

Sport Vlaanderen ontwikkelde een draaiboek voor de sportsector. Met dit draaiboek wordt meer duidelijkheid gegeven over de toepassing en uitwerking van de verplichting. Het draaiboek biedt een eerste houvast voor sportorganisaties (clubs, federaties...).

Concreet advies voor sportclubs

Geen zin om het draaiboek te doorgronden? Nood aan concrete antwoorden? Vanuit de Vlaamse Sportfederatie en ICES (Centrum Ethiek in de Sport) ontwikkelden we een handig stappenplan én een digitale wegwijzer op maat van clubs. 

1. STAPPENPLAN 

Krijg in 1 oogopslag een overzicht van de verschillende stappen die je moet nemen om het uittreksel strafregister op te vragen.

Heb je vragen rond een concrete stap? Je kunt hierop direct doorklikken naar het juiste hoofdstuk in het draaiboek. See you at the finish!
 

GA NAAR HET STAPPENPLAN ›

2. DIGITALE WEGWIJZER 

Aan de hand van enkele online vragen kom je direct te weten wat je moet doen binnen jouw club en bij wie je terecht kan met verdere vragen. 

Om gratis gebruik te maken van de wegwijzer moet je gewoon even aanmelden op het leerplatform. Dit neemt slechts enkele minuutjes in beslag. Daarna kun je vlot de wegwijzer doornemen.

GA NAAR DE WEGWIJZER ›

Aangepaste modeldocumenten

Binnen een sportclub kan je ook overeenkomsten afsluiten met je vrijwilligers, trainers, verenigingswerkers...
Wist je dat wij modeldocumenten aanbieden om zo'n overeenkomst af te sluiten? (vrijwilligersovereenkomst, overeenkomst verenigingswerk, zelfstandige trainers...) Deze zijn ook aangepast en bevatten nu de registraties voor dit decreet.

 

Afbeelding
meisje en coach zijn in gesprek

Meer informatie nodig?

Heb je vragen of meer hulp nodig rond het uittreksel strafregister? Hoe moet je het uittreksel beoordelen? Waar vind je de aangepaste modeldocumenten?

Ontdek er alles over op onze kennisbank. 
 

Ga naar de kennisbank ›