Het was een mooie Week van de Official!

Vrijwilligers

Hartverwarmend en heel positief. Zo hebben we de voorbije Week van de Official ervaren.

Van 1 tot 9 oktober 2022 zetten we opnieuw alle scheidsrechters, juryleden, tijdsopnemers,... in de bloemetjes. Want zonder officials, geen wedstrijden. Wat is er zoal gebeurd? Een wrap-up van een mooie week.

Start campagne

Ieder jaar bedanken we samen met 41 sportfederaties de officials in Vlaanderen. Want evident is het niet altijd. Nochtans zorgen er meer dan 10.000 officials ervoor dat 1.400.000 Vlamingen wekelijks op een faire manier aan sport kunnen doen. Dit jaar ook van 1 tot 9 oktober 2022.

We riepen opnieuw op om alle officials te bedanken. En de acties zoveel mogelijk te delen via #bedanktscheids #bedanktjury. En sportend Vlaanderen heeft massaal bedankt

Dit jaar gingen ook twee topsporters, Ward Lemmelijn en Artuur Peters, op pad om de officials te bedanken. Ze gaven hen zelfs een origineel en praktisch cadeau. Een succes? Oordeel zelf...

om deze video te bekijken.

8 op 10 sportfederaties heeft een tekort aan officials

Deze Week van de Official stond in het teken van de zoektocht naar en opleiding van nieuwe scheidsrechters, juryleden, tijdsopnemers... In het voorjaar van 2022 deden we een bevraging bij onze sportfederaties. Waaruit blijkt dat 80 procent een nijpend tekort heeft aan officials. De meeste federaties zijn dringend op zoek naar een kwart tot de helft meer officials om alle wedstrijden te kunnen laten doorgaan. Redenen van het tekort? Federaties vinden geen geëngageerde jongeren meer én kampen met vergrijzing. Pijnlijke resultaten.

Leerplatform: opleiding voor officials vanuit de zetel

Vanuit de Vlaamse Sportfederatie lanceerden we tegelijk een online leerplatform waarlangs sportfederaties hun eigen cursussen voor officials kunnen aanbieden. Dat moet bijdragen tot een professionalisering van de wedstrijdofficials en ervoor zorgen dat meer jongeren bereikt kunnen worden. Vier sportfederaties zijn er alvast succesvol mee aan de slag.

Persaandacht

Week van de Official werd ook voltreffer in de pers. De campagneweek en het thema haalden praktisch dagelijks de online en offline kranten, televisie en radio (regionaal en/ of nationaal). Hieronder enkele voorbeelden.

om deze video te bekijken.
Artikel Giel

Mooie acties

Uiteraard geen Week van de Official zonder alle inspanningen vanuit de clubs en federaties. Hartelijk bedankt hiervoor. We geven jullie een kleine indruk. Een peulschil, want het zijn er zoveel. Zoek gerust even op de hashtags #bedanktscheids #bedanktjury op social media. Dat geeft een mooi beeld hoe warm het was in onze sportclubs.

Officials bedanken over de grenzen heen

Ook in Nederland werden de officials in de bloemetjes gezet. De Week van de Official (VL) en de Week van de Scheidsrechter (NL) liepen gelijktijdig. We willen beide de nodige aandacht vestigen aan onze onmisbare officials. En samen kunnen we hopelijk mensen warm maken om deze belangrijke functie op te nemen. Want we hebben er broodnodig.

Meer info over de campagnes op de website van Week van de Official of Week van de Scheidsrechter.

Hopelijk tot volgend jaar!

Banner Week van de scheidsrechter Nederland
Logo Week van de official