Ministers van Sport maken formeel statement over de oorlog in Oekraïne

Sportlandschap

Op 1 juli hebben meer dan 30 ministers van sport van gelijkgezinde landen een nieuw statement gepubliceerd over de oorlog in Oekraïne en de organisatie van internationale sportcompetities.

Het nieuwe statement stelt dat de Europese ministers de autonomie van sportorganisaties erkennen, maar hun overheidsstandpunt van 8 maart bekrachtigen. Namelijk,

• Russische en Wit-Russische sportbestuursorganen zouden geschorst moeten worden van internationale sportfederaties,
  • Personen die nauw verbonden zijn met de Russische en Wit-Russische staten, inclusief maar niet beperkt tot overheidsfunctionarissen, moeten worden verwijderd uit invloedrijke posities in internationale sportfederaties, zoals besturen en organisatiecomités.
  • Nationale en internationale sportorganisaties zouden moeten overwegen om de uitzending van sportwedstrijden in Rusland en Wit-Rusland op te schorten.

Indien nationale en internationale sportorganisaties of andere organisatoren van evenementen ervoor kiezen om ‘sportpersonen’ (inclusief atleten, officials en bestuurders) uit Rusland en Wit-Rusland toe te staan ​​deel te nemen aan sportevenementen, dan:

• Moet het duidelijk zijn dat ze niet de Russische of Wit-Russische staten vertegenwoordigen.
  • Zou het gebruik van officiële Russische en Wit-Russische vlaggen, emblemen en volksliederen moet worden verboden.
  • Moeten er passende maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat alle openbare verklaringen die worden afgelegd of symbolen die worden getoond tijdens sportevenementen - door alle betrokken atleten, officials en bestuurders - in overeenstemming zijn met deze benadering.

De ministers roepen alle internationale sportfederaties op om rekening te houden met deze principes, juichen al diegenen toe die al actie hebben ondernomen en moedigen onze eigen nationale sportorganisaties aan om samen te werken met hun internationale federaties om dit te doen. Deze beperkingen zouden moeten gelden totdat samenwerking in het kader van de op regels gebaseerde internationale orde weer mogelijk is geworden.

Dit standpunt is er is gekomen op initiatief van het Verenigd Koninkrijk en gesteund werd door de landen van de EU en andere internationaal gelijkgezinde landen als standpuntbepaling over hoe internationale sportorganisaties zich zouden moeten opstellen in hun relatie tot Rusland en Wit-Rusland.

Dit statement bevestigt het éérste statement van 8 maart eerder dit jaar. Minister Glatigny, minister van sport van de Franse Gemeenschap, draagt het woordvoerderschap voor België bij de EU en ondertekende het statement namens België, met steun van minister Weyts.

Meer informatie: https://www.gov.uk/government/news/second-statement-on-russias-war-on-u…