Rookverbod op sportterreinen komt eraan

Vanaf 31 december 2024 komt er een uitbreiding van het rookverbod voor bepaalde publieke plaatsen, waaronder ook sportterreinen. Daarnaast moet het verbod ook duidelijk gesignaleerd worden aan de ingangen van het sportterrein.

Wat moet je weten als sportclub?

Waarschijnlijk hoorde je al eens van Generatie Rookvrij? Zij streven ernaar om ieder kind te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Zij stimuleren o.a. clubs om te werken aan een rookvrije omgeving.

Daarnaast heb je sinds 2009 ook de wet betreffende een regeling voor rookvrije plaatsen en ter bescherming van de bevolking tegen tabaksrook. Die wetgeving wijzigt in 2024 en wordt uitgebreid naar sportterreinen.

Sportterreinen

De uitbreiding van het verbod wordt ingevoerd op bepaalde terreinen in openlucht. Namelijk attractieparken, dierentuinen, speelterreinen, kinderboerderijen en sportterreinen. Daarnaast wordt er een rookvrije zone geïntroduceerd op een aantal publieke plaatsen.

Afbeelding
Verbodsbord roken op sportterein

Sportterreinen worden vanaf nu scherper gedefinieerd als 'een plaats waar, vanuit de aard en beoogde doelstelling, sport wordt beoefend en bekeken'. Bijvoorbeeld voetbalvelden, atletiekpistes, skateparken, tennisterreinen... vallen uiteraard onder deze definitie.

De wetswijziging is van toepassing vanaf 31 december 2024.

DUIDELIJK SIGNALISATIE OP HET SPORTTERREIN

Het rookverbod moet duidelijk gesignaleerd worden aan de ingangen van het betrokken terrein, o.a. via rookverbodstekens. Het terras van een cafetaria die bij een sportterrein of -complex hoort, volgt de algemene regelgeving die van toepassing is voor horeca-terrassen.

Wil je weten wat dit betekent voor jouw organisatie? Lees dan meer in onze kennisbank.

Ga naar kennisbank ›