Steun voor sportclubs in energiecrisis op komst

Financiën

De energiecrisis hakt stevig in op onze samenleving, ook op onze sportclubs. Minister Weyts heeft een steunpakket klaar waar sportclubs vanaf 2023 een beroep op kunnen doen.

Eind september trok de Vlaamse Sportfederatie aan de alarmbel. Uit een bevraging bleek dat de helft van de Vlaamse sportclubs door de hoge energieprijzen al verlies maakt of hun beperkte financiële reserves moet aanspreken. We vernamen toen dat de Vlaamse Regering aan een steunpakket voor sportclubs werkte en konden hierover in overleg gaan met het kabinet van minister Weyts.

Steunpakket

Op 7 november kondigde de minister het steunpakket aan in een persbericht. Het steunpakket bestaat uit 53 miljoen euro, waarvan 50 miljoen euro aan noodleningen en 3 miljoen euro aan rechtstreekse financiële ondersteuning voor sportclubs.

rugby

We geven je een update van de informatie waarover we momenteel beschikken. De verdere uitwerking van het mechanisme is volop aan de gang. Verdere details moeten ten laatste begin december volgen vanuit de overheid.

50 miljoen euro noodleningen

• leningen tot een bedrag van 1 miljoen euro, met 1% rente
  • aan te wenden voor duurzame investeringen en/of cashflow problemen door stijgende energiekosten
  • aan te vragen door sportclubs of sportfederaties
  • zo beperkt mogelijk administratief proces
  • vanaf begin 2023

3 miljoen euro rechtstreekse steun

• bedrag gerelateerd aan stijgende energiekosten sportclub
  • voor sportclubs aangesloten bij een erkende sportfederatie
  • aan te vragen door sportclubs via hun sportfederatie
  • administratief lichte aanvraag
  • aan te vragen begin 2023

De Vlaamse Sportfederatie apprecieert de steun die minister Weyts vrijmaakt om sportclubs door deze crisis te loodsen, waarbij er zowel op de korte als de langere termijn wordt gekeken. We vinden het positief dat sportclubs van rechtstreekse financiële ondersteuning kunnen genieten met de sportfederaties als doorgeefluik én tegelijkertijd ruimte krijgen voor duurzame investeringen.

De rechtstreekse financiële steun is een welgekomen hulp, maar we moeten realistisch zijn en beseffen dat deze onvoldoende is om de stijgende energiefacturen tegemoet te komen. We raden sportclubs dan ook aan om maximaal gebruik te maken van de noodleningen, die als hefboom kunnen dienen om duurzaam te investeren in energiebesparende projecten.