Vrijwilligers in de spotlights

Vrijwilligers

Onmisbaar, de vrijwilligers! En soms ook onzichtbaar. Daarom: de spotlights erop!
De komende weken doorkruisen we West-Vlaanderen met een televisieploeg, en brengen 12 warme verhalen van sportclubs en hun vrijwilligerswerking.

Afbeelding
stewards tijdens een voetbalwedstrijd

Dankjewel vrijwilligers!

... voor jullie eindeloze inzet, jullie enthousiasme, jullie goesting om steeds weer paraat te staan!

Al die helpende handen zijn méér dan nodig. Wist je dat samen 300.000 vrijwilligers grote en kleine engagementen opnemen in de sport? Top! En daar willen wij toch de nodige aandacht aan geven. 

12 warme verhalen van sportclubs en hun vrijwilligerswerking

Onmisbaar, de vrijwilligers! En soms ook onzichtbaar. Daarom: de spotlights erop! De komende 12 weken doorkruisen we West-Vlaanderen met een televisieploeg van Focus-WTV. We gaan op zoek naar de vele verschillende vrijwilligersprofielen die een sportclub draaiende houden. Denk maar aan officials, seingevers, API's,... en zeker ook ouders, die hun steentje bijdragen!

Versterk je vrijwilligerswerking

Werk jij ook met vrijwilligers en wil je er meer over weten? Ontdek hoe wij jouw vrijwilligerswerking kunnen versterken in onze kennisbank.

om deze video te bekijken.

De allereerste reportage ging afgelopen maandag op antenne tijdens de sporttalkshow Offside. De voetbalstewards van Zulte Waregem toonden zich van hun beste kant: als 'gastheer voor de supporters'.

om deze video te bekijken.

In deze tweede reportage trokken we naar rugbyclub Beernem met de vraag 'Hoe begin je met een sportclub?' De ploeg bestaat nog maar een paar jaar en is heel succesvol. Voorzitter Johannes Mortier vertelt ons hoe ze dat bij Rugbyclub Beernem aanpakken.

om deze video te bekijken.

De zoektocht naar vrijwilligers is voor elke sportclub een grote uitdaging. Om aan voldoende trainers te geraken organiseren ze bij sportgroep Vaste Vuist in Lauwe daarom interne opleidingen. En dat werkt.

Vaste Vuist is de grootste sportgroep die aangesloten is bij de gymnastiekfederatie. Ze tellen meer dan 2000 leden en 140 trainers.

om deze video te bekijken.

De broertjes Lodens uit Knokke-Heist zijn een begrip in het Ju-Jitsu, een gevechtskunst die een combinatie is van aikido, judo en karate. Ryan Lodens is wereldkampioen en trainer bij Ju Jitsu Kuo Long in Knokke-Heist.

Door zijn aanwezigheid leeft de club helemaal op. Het niveau stijgt, net als het aantal leden. En dat zorgt dan weer voor een positieve sfeer bij de vele vrijwilligers in de vereniging.

om deze video te bekijken.

Een wielerofficial (een ‘délégué’ in de volksmond) zorgt ervoor dat alles gesmeerd loopt in de koers. Ze zijn de drijvende krachten achter de schermen. Maar een groot tekort aan officials bedreigt het voortbestaan van het wielrennen. Daarom sloegen Bjarne Vandenbroucke uit Heestert en Jonas Vandeputte uit Waregem de handen in elkaar.

Ze ontwikkelden samen met Cycling Vlaanderen een succesvolle campagne, waarin ze mensen aanzetten om een opleiding te volgen tot official: #WijMakenDeKoers.