Vrijwilligers in de spotlights: echte verhalen

Vrijwilligers

Onmisbaar, de vrijwilligers! En soms ook onzichtbaar. Daarom: de spotlights erop!
In 2023 doorkruisten we West-Vlaanderen met een televisieploeg, en brengen 12 warme verhalen van sportclubs en hun vrijwilligerswerking.

Afbeelding
stewards tijdens een voetbalwedstrijd

Dankjewel vrijwilligers!

... voor jullie eindeloze inzet, jullie enthousiasme, jullie goesting om steeds weer paraat te staan!

Al die helpende handen zijn méér dan nodig. Wist je dat samen 300.000 vrijwilligers grote en kleine engagementen opnemen in de sport? Top! En daar willen wij toch de nodige aandacht aan geven. 

12 warme verhalen van sportclubs en hun vrijwilligerswerking

Onmisbaar, de vrijwilligers! En soms ook onzichtbaar. Daarom: de spotlights erop! In 2023 doorkruisten we West-Vlaanderen met een televisieploeg van Focus-WTV. We gaan op zoek naar de vele verschillende vrijwilligersprofielen die een sportclub draaiende houden. Denk maar aan officials, seingevers, API's... en zeker ook ouders, die hun steentje bijdragen!

Versterk je vrijwilligerswerking

Werk jij ook met vrijwilligers en wil je er meer over weten? Ontdek hoe wij jouw vrijwilligerswerking kunnen versterken in onze kennisbank.

om deze video te bekijken.

Je mag nog zoveel ideeën hebben, je mag nog zoveel willen doen. Zonder ouders, zonder vrijwilligers kan je niets realiseren.

Figure Skating Club Kortrijk Spurs bestaat nog maar drie jaar en telt bijna 200 leden. Net zoals in zoveel clubs spelen ook hier de ouders een heel belangrijke rol. In de dagelijkse werking, maar des te meer bij de organisatie van de grote ijsshow, één van dé hoogtepunten van het jaar. Wij volgden de voorbereidingen.

om deze video te bekijken.

Flanders Atletiekclub, kortweg FLAC, is een fusieclub met afdelingen in Wervik, Oostkamp, Roeselare, Izegem, Ieper en Poperinge.

FLAC is in 2000 ontstaan, met het idee om de krachten te bundelen om samen tot betere resultaten te komen. En dat is ook gelukt, klinkt het. FLAC is uitgegroeid tot de grootste atletiekvereniging van Vlaanderen met 1250 leden en bijna 50 trainers.

om deze video te bekijken.

Een sportevenement staat of valt met een goeie organisatie en veel vrijwilligers. Dat weten ze ook bij ‘Sandman Events’.

Zij organiseren jaarlijks een 10-tal triatlons en duatlons aan de Westkust. Hoe ze dat aanpakken, leggen ze uit tijdens de Sandman Inferno: een loodzware crossduatlon op het strand en in de duinen van Westende, bij Middelkerke.

"De appreciatie van de mensen is voor ons het belangrijkste."

om deze video te bekijken.

Kajak Club Kortrijk organiseert 3 maal per jaar een Paddle Cleanup binnen hun club.  Dan gaan veel vrijwilligers het water op om zwerfvuil te gaan rapen. . En dat is helaas meer dan nodig.

Ze doen het niet alleen om zelf in proper water te kunnen trainen en om schade aan de boten te vermijden, maar ook om de natuur te beschermen. Een sportclub heeft ook een sensibiliserende rol. Voor groot én klein. Samen voor meer duurzaamheid. Schitterend werk! 

om deze video te bekijken.

Jongeren die zin hebben om basketbal te spelen in een ongedwongen sfeer, kunnen elke zondagavond terecht in Kortrijk bij de Brotherhood Basketball of BHB.

Sukru Taskin en Mir Salar, twee jonge vrijwilligers zijn ermee gestart tijdens de coronapandemie. Basketbalploeg Kortrijk Spurs zorgt mee voor de ondersteuning. 

om deze video te bekijken.

‘Elke sportclub heeft een API nodig’, een Aanspreekpunt Integriteit. Dat zeggen ze bij de KRNSO, de roeiclub in Oostende.

An Decorte is er al 5 jaar API, de vertrouwenspersoon van de club. Op een discrete en laagdrempelige manier probeert ze een antwoord te geven op vragen over of meldingen van grensoverschrijdend gedrag.

om deze video te bekijken.

Een wielerofficial (een ‘délégué’ in de volksmond) zorgt ervoor dat alles gesmeerd loopt in de koers. Ze zijn de drijvende krachten achter de schermen. Maar een groot tekort aan officials bedreigt het voortbestaan van het wielrennen. Daarom sloegen Bjarne Vandenbroucke uit Heestert en Jonas Vandeputte uit Waregem de handen in elkaar.

Ze ontwikkelden samen met Cycling Vlaanderen een succesvolle campagne, waarin ze mensen aanzetten om een opleiding te volgen tot official: #WijMakenDeKoers.

om deze video te bekijken.

Hockeyclub Roeselare Rangers bestaat 10 jaar en telt 750 leden die spelen in 32 ploegen. 150 vrijwilligers proberen alles in goede banen te leiden.

Zij worden aangestuurd door verschillende vrijwilligersverantwoordelijken, die zorgen voor een stevige structuur in de club. Die structuur zorgt dan weer voor een vlotte instroom van vrijwilligers. Dat zeggen voorzitter Michiel Van Eeckhoutte en sportief directeur Simon-Laurent Maes.

om deze video te bekijken.

De zoektocht naar vrijwilligers is voor elke sportclub een grote uitdaging. Om aan voldoende trainers te geraken organiseren ze bij sportgroep Vaste Vuist in Lauwe daarom interne opleidingen. En dat werkt.

Vaste Vuist is de grootste sportgroep die aangesloten is bij de gymnastiekfederatie. Ze tellen meer dan 2000 leden en 140 trainers.

om deze video te bekijken.

De broertjes Lodens uit Knokke-Heist zijn een begrip in het Ju-Jitsu, een gevechtskunst die een combinatie is van aikido, judo en karate. Ryan Lodens is wereldkampioen en trainer bij Ju Jitsu Kuo Long in Knokke-Heist.

Door zijn aanwezigheid leeft de club helemaal op. Het niveau stijgt, net als het aantal leden. En dat zorgt dan weer voor een positieve sfeer bij de vele vrijwilligers in de vereniging.

om deze video te bekijken.

De voetbalstewards van Zulte Waregem toonden zich van hun beste kant: als 'gastheer voor de supporters'.

om deze video te bekijken.

We trokken naar rugbyclub Beernem met de vraag 'Hoe begin je met een sportclub?' De ploeg bestaat nog maar een paar jaar en is heel succesvol. Voorzitter Johannes Mortier vertelt ons hoe ze dat bij Rugbyclub Beernem aanpakken.