Wees slimmer dan een phisher!

Privacy

Phishing is ondertussen een dagelijks fenomeen. Soms zijn die valse berichten makkelijk te herkennen. Maar ook phishing wordt slimmer, en dus soms moeilijker te herkennen. Denk maar aan een bericht over je dataverbruik van deze maand, een bevraging van de hr-dienst, volglink voor een pakje dat onderweg is, ... Soms lijken die erg goed op echte berichten.

We moeten dus slimmer zijn dan die phishers!

Gratis training voor sportfederaties

Sinds begin dit jaar volgen een aantal sportfederaties de phishing training, aangeboden door de Vlaamse Sportfederatie. Intekenen op dit gratis aanbod kan nog altijd!

In totaal kregen de deelnemers al 15 phishing campagnes verstuurd via e-mail en sms. Daarnaast kregen de medewerkers enkele korte e-learnings om hun kennis te versterken en verfijnen. Van de verzonden berichten werd tijdens de eerste 3 maanden 35% van de berichten gelezen, bij 7% doorgeklikt naar een website, en in 1% van de gevallen werden persoonlijke gegevens doorgegeven op de valse (trainings-)website.

De phishingtraining is bovenal een win-wintraining. Valse mails komen uiteraard niet enkel binnen in je professionele mailbox. Door deze training zal je ze ook makkelijker herkennen tussen je privéberichten.

Waarom is een training als deze zo belangrijk?

We zochten enkele cijfers op.

In eerste instantie wordt door je mailprogramma het grootste deel van de spamberichten weggefilterd.

Daarna is het de alertheid van de gebruiker die de bescherming voor de organisatie biedt.

De cijfers hiernaast gaan enkel over berichten die doorgestuurd werden naar verdacht@safeonweb.be. Voor 2022 gaat het om een gemiddelde van de eerste maanden van het jaar. Je kan duidelijk zien hoe het aantal phishingberichten enkel toeneemt.

Evolutie phishing berichten

Trainingsberichten

De komende maanden gaan we verder met de training: af en toe ontvang je als deelnemer een e-mail die lijkt op een phishingmail. Trap je in de val, dan word je erop gewezen dat dit een valse mail was. Heb je het door, dan kan je de valse mail naar ons doorsturen.
De training loopt over het ganse jaar. Wanneer je precies testberichten zal ontvangen kunnen we natuurlijk niet zeggen, want dan verliezen ze hun kracht.

Mini e-learnings

Ondertussen hebben gebruikers al enkele e-learnings ontvangen. Deze blijven gedurende het ganse jaar beschikbaar om te (her)bekijken. Ze zijn terug te vinden op het platform RESPONSUM

Ook het Centrum Cybersecurity Belgium zet erop in via de campagne 'Wees slimmer dan een phisher'.

Nog niet ingeschreven?

Als sportfederatie kan je nog steeds aansluiten voor deze training. Nog vragen? Neem contact op met piet@vlaamsesportfederatie.be

Inschrijven ›

Wees slimmer dan een phisher