badmintonpluimpje

Opleiding vanuit de zetel

Een vlotte organisatie van wedstrijden en competities, het staat ook bij Badminton Vlaanderen hoog op het prioriteitenlijstje! Een cruciale rol is weggelegd voor -jawel- de wedstrijdleiders en umpires.

Jasper Roelandts (Badminton Vlaanderen) volgt die groep officials van dichtbij. Hij is verantwoordelijke opleidingen en bijscholingen binnen de federatie. Sinds een jaar zetten ze volop in op een online leerplatform, en dat lokt tevredenheid uit op alle fronten.

"Vroeger organiseerden we alle opleidingen fysiek. Dat zorgde voor veel verplaatsingen en tijdsinvestering bij docenten, cursisten en personeel. We hadden dus nood aan een meer flexibele oplossing, zonder in te boeten op de kwaliteit."

Traject

Badminton Vlaanderen was één van de early birds die meteen bij de opstart met het online leerplatform voor sportfederaties (aanbod via Shared services) aan de slag gingen. "Onze vereisten: een gebruiksvriendelijk platform, waar cursisten én administrators vlot en intuïtief mee kunnen werken", vertelt Jasper. En die match was er. "Ook de kostprijs van het gedeelde platform ligt veel lager dan wanneer we een commercieel en individueel platform zouden aankopen, met dezelfde functionaliteiten."

Volwaardige leermodules voor wedstrijdleiders en umpires

Intussen zijn de cursussen voor wedstrijdleiders en umpires helemaal uitgewerkt in een digitale vorm. "We werken voor de inhoud vooral met filmpjes en presentaties. Op het einde van ieder hoofdstuk plaatsen we een quizje. Dat vinden onze cursisten een enorme meerwaarde, om te checken of ze de leerstof hebben begrepen."

Er is ook voortdurende aandacht voor de integratie van functionaliteiten. Jasper: "We willen het geheel zo efficiënt mogelijk maken. De flow van het inschrijven loopt nu makkelijker, rechtstreeks via het platform. En heel binnenkort zullen we er ook de betaalmodule aan toevoegen, zodat er geen extra formulieren of mails moeten circuleren."

 

 

Afbeelding
jonge vrouw volgt een sessie via haar laptop

Onze vereiste was: een gebruiksvriendelijk platform, waar cursisten én administrators vlot en intuïtief mee kunnen werken. En die match was er.

Jasper Roelandts
Badminton Vlaanderen

Van het team van de Vlaamse Sportfederatie kregen ze een mooie support. "De opstart verliep zeer goed. Na een korte kennismaking en eerste training, was de setup van onze eigen leeromgeving er snel, helemaal in de huisstijl van Badminton Vlaanderen. De eerste cursussen aanmaken ging vlot, en in principe hebben we nu voldoende kennis in huis om het platform te laten groeien. Mocht er toch ondersteuning nodig zijn, dan kan de Vlaamse Sportfederatie die nog steeds bieden."

Resultaat

"We zijn sowieso tevreden. Het leerplatform is gebruiksvriendelijk en onze doelgroep van wedstrijdleiders en umpires ervaart het als een stap vooruit. Vooral de mogelijkheid om de leertrajecten thuis op eigen tempo te verwerken, valt in de smaak."

Maar Badminton Vlaanderen heeft nog meer ambities op vlak van digitaal leren! Op het verlanglijstje:

  • meer doelgroepen naar het platform trekken, zoals clubbestuurders
  • leertrajecten digitaliseren rond G-badminton en integriteit
  • kijken of er een koppeling kan komen tussen het leerplatform en het ledenbeheersysteem
  • ...

"En ook hoop ik dat andere federaties hun ervaringen delen," vult Jasper aan, "zodat we samen een nog sterker leerplatform kunnen aanbieden."