Kansspelen en loterijen: enkele spelregels

Financiën
Sportclubs

Wil je met jouw sportclub een tombola of bingoavond organiseren? Dat kan. Let wel op in welke vorm je het aanbiedt en volg de juiste spelregels. 

 

Om te beginnen maken we het onderscheid tussen kansspelen en loterijen. Beiden vallen onder een andere wetgeving. Het is dus belangrijk om te weten wat je organiseert en welke regels je moet respecteren.

Kansspelen

Als je deelname actief is - je hebt dus invloed op winst of verlies - spreken we van een kansspel. Uiteraard is er ook een factor geluk aanwezig. Je hebt dus de kans om winst te maken, maar je kan ook je inzet verliezen.

Voorwaarden

  • Je mag dit maximaal 4 keer per jaar organiseren
  • Niet-commerciële organisaties of liefdadigheidsinstellingen
  • Lokaal georganiseerd
    • Indien niet lokaal (online of in meerdere gemeentes), dan moet je een vergunning aanvragen bij de Kansspelcommissie
Afbeelding
Bingospelletje

Loterijen

Het grote verschil met een kansspel is dat bij een loterij de deelname van de speler passief is. Je bent als deelnemer volledig afhankelijk van het lot. De eventuele winst die je maakt wordt uitgekeerd in geldvorm.

Het organiseren van loterijen is in België volledig voorbehouden aan de Nationale Loterij. Jouw vereniging mag dus nooit zelf een loterij organiseren. 

Tip!
Voeg een element toe aan de wedstrijd waarbij de deelnemer een zekere kennis of behendigheid moet tonen. Op die manier wordt het namelijk een kansspel. Bijvoorbeeld door het gebruik van een schiftingsvraag.

Tombola's

Een tombola is een specifieke vorm van een loterij. Net zoals bij een loterij wordt winst of verlies uitsluitend bepaald door toeval, maar de winst is in natura. Denk aan cadeaubonnen, alcoholische dranken, klein materiaal...

Vroeger had je toestemming nodig van de lokale overheid (gemeente of stad) om als vereniging een tombola te mogen organiseren. Die regel dateerde van een oude wet en werd in de praktijk nog zelden toegepast. Daarom is het sinds 1 september 2022 niet meer noodzakelijk om een vergunning aan te vragen.

Voorwaarden

  • Je mag dit maximaal 4 keer per jaar organiseren
  • Niet-commerciële organisaties of liefdadigheidsinstellingen
  • Lokaal georganiseerd (binnen de gemeente of stad)
  • De trekkingsdatum en het tombolareglement moeten gedeeld worden met de deelnemers

Als het niet meer gaat om een lokaal initiatief of je wil meer dan 4 keer per jaar een tombola organiseren, dan moet je een vergunning aanvragen bij de Nationale Loterij.

Ook interessant
Financiën
Ben je op zoek naar een handige budgettaire tool om jullie toekomstplannen beter op te volgen? Gebruik dan ...
Financiën
Wil je als club je sportaccommodatie verhuren aan derden? Dat kan. Hou rekening met een aantal btw-regels!
Sponsoring
Geef jouw sponsorbeleid een duwtje in de rug met onze gratis Sponsortoolkit, een doe-het-zelf-pakket boordevol ...