Maak sport inclusiever en veiliger voor gender- en seksediverse personen

Ethiek
Sportparticipatie
Leden verwelkomen
Sportfederaties

Sporten in een inclusieve en veilige omgeving is jammer genoeg niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom sloegen Out For The Win, Centrum Ethiek in de Sport, Sport Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie in september 2022 de handen in elkaar om sport inclusiever en veiliger te maken voor gender- en seksediverse personen. Het resultaat: 2 tools waarmee je federatie concreet aan de slag kan gaan.

Meer over het project 

In september 2022 ging het project van start met het doel om sport veiliger en inclusiever te maken voor gender- en seksediverse personen. Gesprekken met federaties en LGBTQI+ personen brachten de noden in kaart rond het thema. De uitkomst van deze eerste fase: een vraag naar o.a. kennis, interactie en goede voorbeelden.

  • De inspiratiedag Out For Inclusion op 25 mei in Leuven gaf hieraan gehoor. Mensen vanuit de sportsector en uit de LGBTQI+ gemeenschap kwamen samen om kennis en ideeën uit te wisselen. 
     
  • Naast een uiterst interessante en interactieve inspiratiedag leverde het project ook concrete tools op waar federaties mee aan de slag kunnen gaan
Afbeelding
Groepsfoto van de deelnemers aan Out For Inclusion

Overlegtool Gender- en Seksediverse Personen

Tijdens het project werd de oorspronkelijke overlegtool (2019) van de Vlaamse Sportfederatie nieuw leven ingeblazen. Aan de hand van specifieke vragen begeleidt deze tool je federatie stap voor stap bij het opmaken van een eigen beleid rond gender- en seksediverse sporters.

Naar de tool ›

Q&A Gender- en Seksediverse Personen

Wil je als federatie het thema beter begrijpen? Met een verzameling van kennis, ervaringen en tips geeft deze tool een antwoord op veelgestelde vragen over gender in de sport. Neem snel een kijkje en ontdek hoe je jouw sport inclusiever kan maken!

Naar de tool ›

Afbeelding
open sportclub waar iedereen welkom is

Geprikkeld? Honger naar meer?

Check zeker ook de webpagina's van de partners!

  • Op de webpagina van Centrum Ethiek in de Sport vind je verschillende aanvullende tools en voorbeelden rond gender en sport. 
     
  • Benieuwd naar de verhalen van LGBTQI+ sporters? Klik dan snel door naar de site van Out For The Win! 
Ook interessant
Sportparticipatie
Na hard werk tijdens de ledendag of na lange onderhandelingen heb je eindelijk die nieuwe leden binnen. Als ...
Sportparticipatie
Je hebt hard gewerkt aan een gedifferentieerd sportaanbod, zodat iedereen zich welkom voelt in je club? Of je ...
Sportparticipatie
Het inschrijvingsmoment is het startschot van een mooi en lang avontuur met je nieuwe leden. Toch hebben veel ...