
Freelance API

Shared services en het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) slaan de handen in elkaar en zetten samen een pool van Aanspreekpersonen Integriteit (API's) op. De freelance API’s ondersteunen federaties in het behandelen van integriteitsmeldingen.
Hoe werkt het?
De freelance API werkt zoals je interne API. Hij of zij behandelt en verwerkt de meldingen die er voor je federatie komen volgens het beleid van de federatie.
- Het is dus mogelijk je huidige API te laten vervangen door een freelance API.
- Je kan ook als back-up een beroep te doen op de freelance API. Bijvoorbeeld bij veel werk of als extra ondersteuning. Dit vraagt uiteraard een goede afstemming tussen de vaste API van de federatie en de freelance API.
Onze API's scholen zich geregeld bij via de API-opleidingen.
De API wordt op dezelfde manier op je website kenbaar gemaakt zoals je huidige API (met naam, voornaam, gsm en eventueel foto).
Praktisch
Interesse in de ondersteuning van één van onze API's?
- Geef je federatie op bij Leen (leen@vlaamsesportfederatie.be). Vermeld ook of je 1 of meerdere API's wenst.
- Heb je een voorkeur voor een bepaalde optie: vaste freelance API of back-up API?
- Wij brengen jullie in contact en bezorgen een modelovereenkomst.
- Je plant een onboardinggesprek in en maakt tijdens dit gesprek afspraken met de API. Dit is een betalend gesprek en zal minimaal 2u duren.
- Wij verzorgen de opvolging, zowel bij de federatie als bij de API.
Prijs
- Voor iedere freelance API is er een vast bedrag van € 60 per uur (incl. btw).
De API maakt per case vooraf een inschatting van het aantal werkuren en laat dit weten aan de federatie. Wanneer de API merkt dat hij/zij dit bedrag zal overschrijden, dan laat de API dit tijdig weten aan de federatie. En worden de volgende stappen onderling afgesproken.
Daarnaast kunnen jullie nog steeds een beroep blijven doen op ICES voor advies, een check van het huidige beleid, tips,… Contacteer An De Kock (an@ethischsporten.be of 0456 41 86 73) of Brecht Van der Beke (brecht@ethischsporten.be of 0468 02 67 85).
Ontmoet onze API's
Aline Bauwens

Als erkend bemiddelaar en externe vertrouwenspersoon helpt Aline sportorganisaties om conflicten, spanningen en samenwerkingsproblemen aan te pakken. Daarvoor combineert ze 15 jaar academische onderzoekservaring en praktijkervaring in meer dan 200 organisaties. Binnen de sport heeft Aline ervaring met zowel professionele atleten, jonge beloftevolle talenten als recreanten, in tal van sportdisciplines.
Aline: "Sport verbindt. Soms ook niet en dan zoek ik graag mee naar een oplossing."
Eef De Smaele

Eef heeft al 10 jaar ervaring in de wereld van preventie en welzijn en specialiseert zich momenteel als preventieadviseur psychosociaal welzijn. Ook op de sportvloer wordt ze enorm getriggered door het psychosociale welzijn. Zelf heeft ze enkele halve marathons achter de kiezen en concentreert zich nu op mountainbike en gravel. Met een zoon die basket, een dochter die danst en klimt en een echtgenoot die fietst, kwam ze in contact met verschillende clubs en/of federaties en hun werking.
Eef: "Psychosociaal welzijn bevorderen is een passie geworden en ik deel mijn ervaring van op de werkvloer dan ook graag met iedereen op de sportvloer. Iedereen moet kunnen sporten in een gezond klimaat."
Anne Dockx

Anne heeft 10 jaar ervaring als mental coach. Zij begeleidt zowel volwassenen als jongeren om hun mentale weerbaarheid te vergroten. Als jongere was ze lid van een turnclub en gedurende een aantal jaren heeft ze ook voetbal gespeeld. Ze heeft nog altijd een grote interesse in diverse sporttakken.
Anne: "Vanuit mijn expertise wil ik graag mijn steentje bijdragen als API zodat iedereen in een veilige omgeving kan sporten."
Femke Drijkoningen

Als psycholoog en enorme sportgenieter, is Femke aangesteld als freelance API. Al heel haar leven is ze bezig met sport: gymnastiek, volleybal, muurklimmen, hardlopen, squashen, fitnessen, wandelen… Als psycholoog beheerst Femke de juiste skills, ze kan mensen op hun gemak stellen en de juiste hulp aanreiken. Ze zal met zorg vragen van atleten behandelen.
Femke: "Vertrouwen is een zeer belangrijk onderdeel om voluit te kunnen genieten van sport. Zo hoop ik als API een laagdrempelige hulplijn te zijn voor sporters en hun omgeving."
Lisa Juwet

Lisa is al meer dan 20 jaar actief binnen het volleybal. Ze begon als speelster en is nu trainster binnen de jeugdopleiding van een lokale club. Lisa heeft een stevige sportieve carrière achter de rug, werd geselecteerd als speelster voor de Topsportschool Volleybal en is zeer vertrouwd met de werking van een sportfederatie door haar studentenjob bij Volley Vlaanderen.
Lisa behaalde een bachelor Toegepaste Psychologie en master Criminologische wetenschappen.
Lisa: "Tijdens mijn studies onderzocht ik het verband tussen sporten en mentaal welzijn. Uit zowel het onderzoek als mijn eigen ervaringen kan ik enkel maar concluderen dat deze onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Ik wil als API bijdragen aan een veilig sportklimaat binnen een federatie waar elk lid zich kan ontplooien tot de beste versie van zichzelf."
Paula Vanhoovels

Paula is trainer A en al 36 jaar actief bij de Vlaamse Atletiekliga in verschillende domeinen van de sport. Als coördinator ethiek werd ze in 2016 aangesteld als vertrouwenspersoon van de federatie. Nu beheert ze samen met een collega 130 club-API’s over 90 clubs. Via opleiding en samenwerking in projecten groeide haar expertise. Voor ICES is ze als docent actief in opleidingen voor club-API’s.
Paula: "Omdat elke melding verschillend is en elke aanpak anders vind ik het bijzonder boeiend om met de materie om te gaan. Daarom wil ik me ook graag ten dienste stellen van andere federaties."
Viktor Van der Veken

Viktor is sinds 2015 actief als prestatiepsycholoog binnen sport en het bedrijfsleven. Doorheen zijn loopbaan heeft hij al met verschillende federaties en clubs samengewerkt. Bij voetbalclub OHL vertolkte hij reeds de rol als club-API en zette hij mee het integriteitsbeleid van de club uit. Hij heeft specifieke ervaring met het werken op elite niveau én het begeleiden van jongeren om tot dat niveau te geraken.
Viktor: "Sporten moet leuk zijn. Ik ben er ook van overtuigd dat men pas tot de beste resultaten kan komen wanneer men inzet op het mentale welzijn van de atleten. Daarvoor is een veilige sportomgeving cruciaal."