Goed bestuur: aan de slag met het bestuursorgaan

Goed bestuur
Sportfederaties

Het bestuursorgaan speelt een cruciale rol bij goed bestuur. Veel harde indicatoren haken daarop in.
Is je bestuursorgaan evenwichtig, competent en toegankelijk? Is er een adviserend comité die dit evalueert? Staat de actuele samenstelling van het bestuursorgaan met mandaten op je website? Download onderaan deze pagina een aantal tools waar je als federatie mee aan de slag kan.

Samenstelling van je bestuur

  • Plaats de samenstelling en mandaten van je bestuursorgaan op je website (Gebruik hiervoor het modelrooster bestuursorgaan).

Competenties in je bestuur

  • Creëer functieprofielen en bezorg een benoemingsbrief aan nieuwe leden van het bestuursorgaan (model benoemingsbrief bestuurder).
  • Breng de aan- én afwezige competenties in kaart. (exceltool competenties bestuurders in kaart).
  • Zorg voor een regelmatige zelfevaluatie. De zelfevaluatie gebeurt idealiter op niveau van het bestuursorgaan in zijn geheel, als op het niveau van de individuele leden (tool zelfevaluatie bestuursorgaan).
  • Tip: Stel een neutraal adviserend comité aan van minstens 2 personen (min. 1 niet-personeelslid / 1 niet-bestuurslid). Zij evalueren de vaardigheid, deskundigheid en differentiatie van het bestuursorgaan en stellen de nieuwe vacatures voor bestuursorgaan op.
Afbeelding
softbalster vanop de rug

Onverenigbaarheden en belangenconflicten

  • Breng onverenigbaarheden in functies in kaart (model onverenigbaarheden bestuur).
  • Registreer de belangen van bestuurders en registreer along the way potentiële belangenconflicten (model registratie belangen bestuurders)
  • Tip: Overtuigd van de meerwaarde van externe bestuurder(s)? Neem in je statuten op dat externen en personen zonder een ander mandaat binnen de federatie kandidaat bestuurder kunnen zijn.

Downloads

Document niet zichtbaar

Dit document is enkel te downloaden door personen die ingelogd zijn als ambtenaar, student, sportclubbestuurder of medewerker van een federatie die lid is van de Vlaamse Sportfederatie. Of koop een jaarlicentie aan en krijg toegang tot alle documenten en online brochures.

Ook interessant
Goed bestuur
De Vlaamse sportfederatiesector gaat volop voor goed bestuur. Kom er alles over te weten in het handige ...
Goed bestuur
Wil je als sportfederatie je eigen score in kaart brengen? Download de zelfscan.