Hou nevenactiviteiten betaalbaar

Sportparticipatie
Clubbinding
Sportclubs

Sfeer! Vriendschap! Emoties delen! Plezier maken! Antwoorden die hoog scoren bij clubsporters, wanneer je vraagt naar hun redenen om voor een sportclub te kiezen. Terecht, want sporten in clubverband heeft vele voordelen. Om als club die sociale binding te versterken, zijn sfeervolle nevenactiviteiten een absolute aanrader. Weet wel: een activiteit die iets extra kost, sluit soms ook mensen uit. 

Het is voor sportclubs daarom interessant om preventief na te denken over budgetvriendelijke initiatieven en activiteiten. Door in te zetten op verschillende financiële drempels verhoog je de toegankelijkheid van je sportclub met dankbare en tevreden leden als gevolg. Een win-win situatie!  

Budgetvriendelijke initiatieven

Het is onmogelijk om kant-en-klare formules voor te schotelen die werken voor élke club. Elke club zal zelf wat moeten experimenteren om te kijken wat precies aanslaat. Hoewel financiële thema’s vaak complex en gevoelig zijn, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Budgetvriendelijke acties kunnen ook leuk en sociaal zijn! We zetten enkele good practices op een rijtje. Het volgende rondje is voor jullie? 

Good practices:

Afbeelding
kassaticketjes

Geef sportkledij een tweede leven

Het is belangrijk om bij aanvang van het nieuwe seizoen of bij de inschrijving duidelijk aan te geven welk materiaal je sporters zeker nodig hebben. Als ster van het plein wil je er natuurlijk goed uitzien, maar het is niet vanzelfsprekend om telkens nieuwe schoenen, kledij of rackets aan te kopen.

Afbeelding
winkelruimte met verschillende sportkledij in de rekken

Anderzijds is het ook mogelijk dat sporters uit hun kledij groeien. In veel gevallen blijft de kledij onaangeroerd in de kast liggen of wordt het, in het ergste geval, weggegooid. Doodzonde!

Moedig al je leden aan om kledij die niet langer gedragen wordt te verzamelen en te verkopen op jullie tweedehandsmarkt. Op die manier kan je ontspannen en ongedwongen kledij uitwisselen. Misschien vind je wel dat ene truitje van Kobe Bryant dat je altijd wou!

Bovendien heeft het organiseren van een tweedehandsmarkt ook sociale voordelen. Leden leren elkaar beter kennen en voelen zich meer verbonden met de club. Een ideale activiteit dus om in het zonnetje te organiseren!

Organiseer eens een potluck BBQ

Doe je jaarlijks een barbecue voor alle leden van de club? Think outside the box! Want het hoeft niet altijd het kant-en-klare assortiment van de plaatselijke traiteur te zijn. Je maakt het financieel haalbaar voor iedereen door bijvoorbeeld eens een 'potluck' te plannen. Dan brengt iedereen een zelfgemaakt gerechtje mee, dat gedeeld wordt met de groep. Een lekkere ontdekkingstocht, voor een klein bedrag! Maar ook andere opties zijn snel te vinden.

Good practices:

 

Ook interessant
Sportparticipatie
Na hard werk tijdens de ledendag of na lange onderhandelingen heb je eindelijk die nieuwe leden binnen. Als ...
Sportparticipatie
Lidgeld, een sportoutfit waarin je uitblinkt, een traktatie in de kantine na een klinkende overwinning of een ...
Sportparticipatie
Sporters die mogen meedenken over het hoe-en-waarom van je clubwerking zullen minder snel de club verlaten ...