Ongeschreven regels in je sportclub

Sportparticipatie
Leden verwelkomen
Sportclubs

Je staat er misschien niet bij stil, maar in een sportclub zijn er heel wat ongeschreven regels. Moet je helpen in de kantine? Is er een beurtrol om de kinderen naar wedstrijden te brengen? Wie wast de truitjes? Moet je tickets verkopen voor de jaarlijkse barbecue?

Geef uitleg bij je clubcultuur

Een basisregel is dat je al die impliciete verwachtingen gewoon uitspreekt. Zo kan je misverstanden vermijden. Begin dus bij het begin. Leg uit hoe de sportclub werkt. Leg uit dat trainers niet fulltime met de club bezig zijn, maar ook nog een job uitoefenen. Vertel erbij dat vrijwilligers zelfs de motor zijn van je club! 

Probeer nieuwe leden (of hun ouders) dus snel vertrouwd te maken met jullie gewoontes en afspraken. Je kan starten met een onthaalgesprek, maar ook op andere contactmomenten kan je er extra aandacht aan geven. Want je wil uiteraard dat je sporters zich snel thuis voelen. 

Good practice:

Afbeelding
wie is de vlaamse sportfederatie wat doet de Vlaamse sportfederatie

Stimuleer betrokkenheid

Neem voldoende tijd voor je nieuwe leden. En dat gaat verder dan hen inschrijven of een plaats geven in de ploeg. Maak duidelijke afspraken (op tijd komen, welke outfit wanneer,…) maar probeer ook te luisteren. Spreek spelers en ouders aan, doe een babbeltje. Vraag tussentijds wat ze vinden van de activiteiten en of ze tevreden zijn over de clubwerking. Zo merken ze dat je geïnteresseerd bent en dat ze meetellen in de club.

Afbeelding
een barbecue in het verenigingsleven

Ook clubactiviteiten zoals een quizavond, nieuwjaarsreceptie of benefietwedstrijd kunnen de onderlinge verbondenheid verhogen. Ouders raken (meer) betrokken. Misschien kan je hen prikkelen om ook een handje toe te steken binnen je club?

Helpende handen komen altijd van pas. Maar wees realistisch in jouw verwachtingen. Spreek ouders persoonlijk aan over welke rol zij kunnen opnemen. Differentieer in engagementen. Ook een eerder beperkte taak kan waardevol zijn. Misschien kan je carpoolen stimuleren voor de verplaatsingen? Of een beurtrol afspreken om achter de toog te staan? 
 
Weet ook dat je sommige ouders heel moeilijk zal bereiken, omdat ze door omstandigheden de sport van hun kinderen niet van dichtbij volgen. 

Afbeelding
ouder neemt afscheid van zoon vanuit de auto
Pak je clubcommunicatie aan
Hoe verwelkom je nieuwe leden? Hoe krijg je die parkingouder naar binnen? We organiseren webinars samen met je federatie of sportdienst. Vraag ernaar!
Ook interessant
Sportparticipatie
Na hard werk tijdens de ledendag of na lange onderhandelingen heb je eindelijk die nieuwe leden binnen. Als ...
Sportparticipatie
Sfeer! Vriendschap! Emoties delen! Plezier maken! Antwoorden die hoog scoren bij clubsporters, wanneer je ...
Sportparticipatie
Het inschrijvingsmoment is het startschot van een mooi en lang avontuur met je nieuwe leden. Toch hebben veel ...