Patrimoniumtaks voor vzw's

Financiën
Patrimoniumtaks
Sportclubs

De patrimoniumtaks of jaarlijkse taks op de vzw's is een belasting op het vermogen van vzw's en dient jaarlijks voor 31 maart betaald te worden. In 2024 werd deze grondig hervormd. In de praktijk merken we dat er nog veel onduidelijkheid is. We helpen je op weg.

Wie moet deze taks betalen? 

In principe is de patrimoniumtaks beperkt tot vzw's en private stichtingen. Elke sportclub of sportfederatie (in de vorm van een vzw) is er met andere woorden aan onderworpen. Handelsvennootschappen en feitelijke verenigingen betalen deze vermogensbelasting niet.

 

Afbeelding
het water induiken

Wanneer moet je de aangifte doen?

De aangifte moet elk jaar gebeuren vóór 31 maart. Is je vermogen lager dan 50.000 euro? Dan hoef je sinds dit jaar ook geen nihil-aangifte meer te doen.

Slechts een beperkt aantal clubs zal in januari of februari effectief een brief ontvangen om de aangifte te doen. Kreeg je deze niet, maar ben je wel onderworpen aan de taks omdat jullie belastbaar vermogen groter is dan 50.000 euro? Dan zal je zelf de aangifte in orde moeten brengen vóór 31 maart.

Welk vermogen wordt belast?

De belastbare grondslag bestaat uit het 'geheel van de bezittingen' van je sportclub. Dit gaat zowel om gebouwen als om geld dat niet meteen gebruikt wordt in je vzw.

Tot en met 2023 betaalde elke sportclub of sportfederatie met een vermogen van meer dan 25.000 euro een vlakke taks van 0,17 procent op het vermogen. De nieuwe regelgeving stapte daar in 2024 vanaf en werkt nu progressief. De vrijgestelde grens voor de  taks werd verhoogd naar 50.000 euro.

•    < 50.000 euro: vrijgesteld (vroeger < 25.000)
•    50.000 tot 250.000 euro: 0,15% (vroeger 0,17%)
•    250.000 tot 500.000 euro: 0,30% (vroeger 0,17%)
•    > 500.000 euro: 0,45%

Neutralisering van het nieuwe tarief voor de sportsector

Na druk uit onder meer de sportsector, werd de hervorming eind december 2023 nog bijgestuurd. Hierdoor wordt 62,3 procent van het vermogen van sportclubs en federaties onder enkele voorwaarden vrijgesteld. En telt uiteindelijk slechts 37,7% van het patrimonium mee waardoor kleine vzw's in veel gevallen niks meer betalen. Voor (zeer) grote vzw's blijft de belastingdruk gelijkaardig aan de periode voor de hervorming. Het 37,7 % van het nieuwe maximumtarief is ongeveer gelijk aan de oude vlakke taks van 0,17%.

Om te kunnen genieten van deze gedeeltelijke vrijstelling voldoet je sportclub of federatie aan de 3 voorwaarden van de btw-vrijstelling onder artikel 44, §2, 3°.

De organisatie:

  • is een exploitant van een sportinrichting en biedt dus infrastructuur en begeleiding aan zijn leden;
  • heeft geen winstoogmerk;
  • gebruikt zijn inkomsten uitsluitend om de kosten te dekken van sporters in zijn sportinrichting.

Val je slechts gedeeltelijk onder deze vrijstelling (gemengd btw-plichtigen en kleine ondernemers)? Dan moet minstens de helft van je omzet zijn vrijgesteld op basis van artikel 44, §2, 3°.

Kom je zelf niet in aanmerking voor deze btw-vrijstelling maar wordt minstens 75 procent van je patrimonium gebruikt door een instelling die wel voldoet aan de voorwaarden? Dan is opnieuw 62,3 procent van je vermogen vrijgesteld voor de belastbare grondslag van de patrimoniumtaks.

Het is ook in 2025 nog niet helemaal duidelijk op welke manier deze vrijstellingen praktisch moeten toegepast worden. Zo zijn er nog heel wat vragen hoe de belastinggrondslag in de praktijk moet bepaald worden. Heb je hier ook vragen bij, neem dan contact op met je lokaal kantoor rechtszekerheid.

Deze onduidelijkheden zorgen voor verschillende interpretaties bij de inspecteurs. Om een gelijke behandeling door de verschillende inspecteurs te kunnen garanderen is de Vlaamse Sportfederatie vragende partij dat de FOD Financiën een duidelijke omzendbrief voor zijn inspecteurs uitschrijft.

Hoe dien je de aangifte in?

Na een moeizame start vorig jaar kan de aangifte nu ook digitaal gebeuren, via MyMinfin.
Je kan de aangifte nu dus van thuis uit indienen, maar het gaat wel nog steeds om hetzelfde document die je moet invullen en doorsturen.

Bekijk alle stappen op de website van de FOD financiën

Dien je het toch liever in op papier? Download dan het aangifteformulier onderaan op deze pagina en stuur het op naar het correspondentieadres van de administratie. Het juiste adres vind je in de kantorengids op basis van de postcode van je maatschappelijke zetel.

Wat bij fouten?

Als een sportclub of -federatie geen patrimoniumtaks betaalt maar dat in principe wel zou moeten doen, dan zal er een nalatigheidsintrest van 7 procent verschuldigd zijn. Voor wie bezittingen niet aangeeft of een te lage waarde aangeeft, kan de boete oplopen tot 100 procent.

Op zoek naar meer informatie?

Wil je nog meer weten over de vernieuwde patrimoniumtaks? Klik dan even door naar het wetsontwerp of de gelinkte btw-vrijstelling.

Zijn er nog onduidelijkheden? Contacteer dan de Federale overheidsdienst financiën of onze medewerker via roeland@vlaamsesportfederatie.be.

 

Afbeelding
Mannen beoefenen judo op de mat
Lees de brochure 'Je sportclub en de patrimoniumtaks'
Lees je liever het volledige plaatje? In deze brochure zetten we de belangrijkste principes van de patrimoniumtaks op een rijtje. Inclusief een handleiding om jouw aangifte in te dienen.

Download

Document niet zichtbaar

Dit document is enkel te downloaden door personen die ingelogd zijn als ambtenaar, student, sportclubbestuurder of medewerker van een federatie die lid is van de Vlaamse Sportfederatie. Of koop een jaarlicentie aan en krijg toegang tot alle documenten en online brochures.

Ook interessant
Financiën
Btw
Veel sportclubbestuurders gaan ervan uit dat hun sportclub niets met btw te maken heeft. Maar niets is minder waar.
Financiën
Zelfs wanneer je geen enkele belasting verschuldigd bent, moet je erover waken dat je een nihil-aangifte doet.
Financiën
Een omzet uit restaurant- en cateringdiensten die hoger ligt dan 25.000 euro op jaarbasis? Dan zal je er ...