Het geregistreerd kassasysteem

Financiën
Btw
Sportclubs

Sinds 1 juli 2016 zijn er definitieve spelregels voor het gebruik van een 'geregistreerd kassasysteem' (GKS). Heeft je sportclub een omzet uit restaurant- en cateringdiensten die hoger ligt dan 25.000 euro op jaarbasis? Dan zal je er eentje moeten installeren.

Restaurant- of cateringdiensten?

Een belangrijke vraag is wat je moet verstaan onder de term 'restaurant- of cateringdienst'. De zuivere levering van eten of dranken, die ter plaatse wordt bezorgd of om mee te nemen, is geen restaurant- of cateringdienst. De sportclub die alleen drank en voorverpakte snacks verkoopt zoals een zakje chips, een verpakte wafel, een bifi-worstje,... verstrekt geen restaurant- of cateringdiensten en heeft dus geen GKS nodig. 

Afbeelding
elektronische kassa

Sportclubs organiseren vaak ook activiteiten om de clubkas aan te vullen. In veel gevallen worden hier ook maaltijden geserveerd (bv. spaghetti-avond, mosselsouper). Dergelijke inkomsten zijn vrijgesteld van btw (op basis van artikel 44 van het btw-wetboek). De btw-administratie verduidelijkt daarom dat dergelijke inkomsten niet meetellen voor de berekening van de drempelgrens van 25.000 euro. En daarvoor moet ook geen btw-bonnetje uitgereikt worden. 

Uitzondering voor beroep op onderaannemers

Een sportclub kan ook een beroep doen op een onderaannemer voor het verstrekken van restaurant- en cateringdiensten (bv. traiteur). In dat geval moet de onderaannemer het kasticket uitreiken. De voorwaarde is wel dat de sportclub op geen enkel manier tussenkomt bij de bereiding van de maaltijden en ook niet bij de aankoop van niet-bereide voedingsmiddelen.

Concrete voorbeelden

  1. Voetbalclub ‘FC De Sjotters’ heeft geen cafetaria maar organiseert voor bepaalde thuiswedstrijden wel VIP-diners. Hiervoor doet ze een beroep op een traiteur. De voetbalclub komt dus niet tussen bij de voorbereiding van de maaltijden en ook niet bij de aankoop van de niet-bereide voedingsmiddelen.

    GKS of niet? De omzet uit de verkoop van de VIP-diners bedraagt 30.000 euro. Ondanks het feit dat de drempel is overschreden, zal de sportclub toch geen GKS moeten aanschaffen.
     
  2. Basketbalclub ‘The Tigers’ heeft een cafetaria waar gerechten aan tafel worden geserveerd (spaghetti, vol-au-vent,...) De omzet uit die beperkte restaurantdiensten is 10.000 euro. Daarnaast organiseert de club één keer per jaar een (succesvolle) mosselsouper.  

    GKS of niet? In dit voorbeeld moet de sportclub geen GKS aanschaffen. Zij moet wel een btw-bonnetje uitreiken voor de restaurantdiensten.  Voor de mosselsouper moet de club géén btw-bonnetjes uitreiken. 
Ook interessant
Financiën
Voor gemengde en gewone btw-plichtige sportclubs lopen de btw-formaliteiten gelijk. Wat moet je precies doen?
Financiën
De grens tussen wel of niet btw-plichtig is soms dun. We zetten alles duidelijk voor je op een rij.
Vzw
Verkoop je voedingsmiddelen? Dan moet je je registreren, een toelating vragen of een erkenning aanvragen.