Verhoog de instroom van officials in jouw sport

Officials
Sportclubs
Sportfederaties

Een goede instroom van officials (scheidsrechters, juryleden...) is belangrijk voor het behoud van onze sportwedstrijden. Maar hoe begin je eraan als club of federatie? We delen hieronder tips en good practices uit verschillende sporttakken.

1. Maak gebruik van je netwerk

Maak in eerste instantie gebruik van je netwerk. Spreek bij voorkeur de mensen persoonlijk aan om official te worden. Je kan ook elke official vragen om per seizoen 5 mensen aan te spreken en te motiveren om official te worden. Het zijn je beste ambassadeurs.

2. Differentieer in aanpak

Differentieer in de zoektocht naar (nieuwe) officials. Spreek niet enkel jongeren in de club(s) aan. Contacteer ook ex-spelers of ex-officials. Ook ouders kunnen een bron van instroom genereren.

3. Upgrade jouw officialbeleid

Op vlak van beleid kan je een aantal belangrijke zaken doorvoeren:

 • Duid een coördinator officials binnen je federatie of club aan. Op deze manier heb je een duidelijk aanspreekpunt voor kandidaat officials. Deze persoon kan eventueel ook instaan voor de begeleiding van (beginnende) officials.
 • Maak een wervingsplan en loopbaantraject voor officials op. Plaats deze ook op je website.

4. Werk met een niveausysteem

Werk met een niveausysteem voor officials. Denk na over 'types officials' om een aanbod op maat aan te kunnen bieden. Welk engagement zou een minderjarige zien zitten en welk niveau kan deze aan, al dan niet in combinatie met zelf nog sporten? Hoe kunnen we een ex-official opnieuw aanspreken en overtuigen om een engagement op zich te nemen? Wat met een ouder?

 • Stimuleer je sporters om een scheidsrechtercursus te volgen wanneer ze nog veel tijd hebben (vb. elke 16-jarige) en/ of als official bij de jeugdreeksen te fungeren.
 • Enkele Vlaamse sportfederaties maakten een strategische of operationele doelstelling in hun beleidsplan voor het behalen van voldoende aantal officials.

5. Promotie- & rekruteringscampagne

Om nieuwe officials te rekruteren kan je marketingacties en events organiseren. Denk hierbij aan volgende mogelijkheden:

 • Een promotievideo, al dan niet doelgroepgericht.
 • Rekruteringscampagne via direct e-mails, social media advertising, promotiemateriaal (roll-ups, affiches, flyers...)
 • Zorg ervoor dat geïnteresseerden eenvoudig alle info kunnen terugvinden. Dit kan bijvoorbeeld door een grote knop 'Word scheidsrechter/ jurylid' als banner op je website te plaatsen.
 • Organiseer rekruteringscampagnes in (hoge)scholen en universiteiten.
 • Organiseer een talentdag, startdag, startweekend...of zelfs referee academies.
 • Organiseer een promotioneel event voor de official, al dan niet in de Week van de Official, de jaarlijkse campagneweek om officials te bedanken.
Afbeelding
een scheidsrechter fluit

Good practice 'Word official' campagne #WijMakenDeKoers

Een wielerofficial (een ‘délégué’ in de volksmond) zorgt ervoor dat alles gesmeerd loopt in de koers. Ze zijn de drijvende krachten achter de schermen. Maar een groot tekort aan officials bedreigt het voortbestaan van het wielrennen.

Daarom sloegen Bjarne Vandenbroucke uit Heestert en Jonas Vandeputte uit Waregem de handen in elkaar. Ze ontwikkelden samen met Cycling Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie, via het Jonge Leeuwen project, een succesvolle campagne, waarin ze mensen aanzetten om een opleiding te volgen tot official: #WijMakenDeKoers.

om deze video te bekijken.

6. Wat zijn de drempels om in te stappen?

Wees kritisch over je instapdrempels. Voor sommige potentiële officials is 'klassikaal' leren of 'examens afleggen' een enorme drempel.

 • (Her)bekijk de (noodzaak van de) lessen en examens. Is een theoretisch examen nodig/ een meerwaarde? Kan met een (online) oefenmodule gewerkt worden? Kan examenvrees vermeden worden?
 • Sommige federaties zetten in op het digitaliseren van hun cursussen en examens. Zo kan een cursist van thuis theorie instuderen, oefenvragen oplossen en online theoretisch examen maken.
 • Good practice: Jurylid worden Gymfed
 • Good practice: Official opleiding Badminton Vlaanderen
 • Tip: Online leerplatform voor officials, met begeleiding van de Vlaamse Sportfederatie

7. Oefening baart kunst

Laat je kandidaten of potentiële officials oefenen op trainingen of oefenwedstrijden, zodat die in hun rol kunnen groeien in een veilige (vertrouwde) omgeving. Enkele federaties en clubs hebben jeugdacademies opgestart waar jongeren eerste in eigen club op trainingen en interclub-/ jeugd wedstrijden fluiten. Ook schaduwjureren wordt vaak toegepast om te oefenen.

8. Integreer in trainerscursus

Neem in een trainerscursus (vb. initiator) een deel rond 'arbitrage/jurering' op.  

9. Beloning en erkenning

Beloning en erkenning kan op verschillende manieren. Een financiële stimulans (voor de official en/ of club zelf) kan een meerwaarde betekenen, maar denk ook zeker na hoe je jouw officials nog meer kan motiveren. (Zie alternatieve beloningen)

 

Ook interessant
Officials
Inzetten op je officialbeleid? We ondersteunen graag met tips en inspiratie.
Officials
Officials (scheidsrechters, juryleden...) zijn broodnodig binnen de sport. Eenmaal je officials aan boord hebt ...
Officials
Het aantrekken en opleiden van nieuwe scheidsrechters, juryleden en wedstrijdleiders is een pijnpunt voor vele ...