Waar vind je rechtenvrij materiaal (foto, video, audio)?

Sportclubs
Sportfederaties

Afbeeldingen, video's en muziek zijn beschermd door auteursrechten. Je mag dus niet zomaar ieder werk downloaden en verspreiden.
Doe je dat wel, dan heb je een inbreuk gemaakt op de auteursrechten en kan de auteur je om een schadevergoeding vragen. Opletten dus!

Wil je liever onbezorgd beeldmateriaal op je website plaatsen? Dan kies je voor de veilige optie. Er zijn namelijk ook heel wat websites waar je rechtenvrij materiaal kan vinden. We geven je een overzicht!

Tip: op de websites zelf staat telkens beschreven wat je wel en niet mag doen met het materiaal. Soms is dat per werk, soms is dat algemeen voor de hele website. Lees die licenties zeker goed na voordat je het werk gaat gebruiken.

Maak je zelf foto's of filmpjes tijdens de activiteiten van je club, en wil je die verspreiden? Ook dan heb je soms toestemming nodig, niet van de auteur maar wel van de geportretteerde.

filmopnames bij indoorsport

Overzicht van rechtenvrije databases

Website Afbeeldingen Video's Muziek
Pixabay x x x Gratis
Picjumbo x     Gratis (beperkt)
Pexels x x   Gratis
Rawpixel x     Gratis
Unsplash x     Gratis
Shutterstock x x x Betalend
Istock x x   Betalend
YouTube audiobib     x Gratis
Bensound     x Gratis (vermelding website is verplicht)
Coverr   x   Gratis
Videvo   x x Gratis

Communicatie
Mag ik foto's steeds publiceren? En wat als iemand niet op de foto wil?
Communicatie
Door de snelle evolutie op het internet is het makkelijker om online content te delen. Let wel op voor het ...
Communicatie
Je sportclub of sportfederatie in de pers! Mag je zomaar de tekst copy-pasten?