Wat is een vereniging zonder winstuitkering?
Een vereniging zonder winstuitkering (vzw) is een vereniging die bestaat uit een groep personen die een nobel doel nastreven. Een vzw heeft rechtspersoonlijkheid, een feitelijke vereniging niet.
Dat wil zeggen dat zij kan optreden als een aparte juridische entiteit met eigen rechten en plichten, los van haar leden. Daardoor is het mogelijk dat de vzw bezittingen beheert, schulden en vorderingen heeft of contracten sluit in naam van de vereniging.
De (bestuurs)leden van de vzw moeten hun persoonlijke vermogen niet in de schaal werpen voor de vereniging bij schade en zij kunnen slechts in beperkte en uitzonderlijke gevallen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als er iets misloopt in de vzw. De vzw leidt dus haar eigen, juridisch leven, onafhankelijk van haar leden.
Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV)
De term 'vereniging zonder winstoogmerk' blijft behouden maar door de invoering van het WVV spreken we nu over een 'vereniging zonder winstuitkering'. De invulling van de definitie is namelijk gewijzigd en luidt als volgt:
"Een vereniging wordt opgericht bij een overeenkomst tussen twee of meer personen/leden. Zij streeft een belangeloos doel na in het kader van één of meer welbepaalde activiteiten die zij tot voorwerp heeft. Zij mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig andere persoon behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig."
Een vzw mag onbeperkt economische activiteiten organiseren maar mag geen vermogensvoordeel uitkeren. Dat is nu duidelijk toegestaan, zolang de winst gebruikt wordt in functie van het belangeloos doel van de vereniging.