Ga in interactie met de tieners in je sportclub

Sportparticipatie
Clubbinding
Sportclubs
Sportfederaties

Slay, chaud, fissa,... wat? Doen deze woorden bij jou geen belletje rinkelen? Ze behoren nochtans tot de populairste tienerwoorden in ons land. Soms voelen tieners zich minder betrokken bij hun club omdat ze (letterlijk) een andere taal spreken dan trainers of bestuursleden. Vind jij het ook moeilijk om de vinger aan de pols te houden?

5 tienertalk-methodieken

Goed nieuws! Met het project 'Geef tieners een stem' wil Sport Vlaanderen je ondersteunen om tieners meer te betrekken bij de werking van je sportclub. Het resultaat? Een gelukkige en geëngageerde tiener. Misschien wel een toekomstige vrijwilliger!

Naast een kaartspel en een tool storytelling zijn er ook vijf Tienertalk-methodieken ontwikkeld.

Iedereen die binnen de sportclub in contact komt met tieners kan met deze methodieken werken. Wacht niet tot morgen en ga aan de slag met concrete tools!

Afbeelding
Rugbyteam meisjes staan in een cirkel

Bekijk alle methodieken ›

1. Breek het ijs vóór de training

Stress voor een test op school, een relatie die op de klippen loopt of gewoon een slechte dag? Het leven van een tiener staat niet stil. Deze zorgen kunnen een invloed hebben op de prestaties tijdens de training. Met een korte check-in vóór de training weten je spelers dat je geïnteresseerd bent! 

2. Geef je opwarming een sociale twist

Heb je geen inspiratie voor de opwarming? Ga eens voor meet and warm up en laat je tieners met elkaar in discussie gaan! Met 40 stellingen kom jij te weten wat er leeft binnen je team. Je kan de opwarming bovendien in drie verschillende vormen organiseren. Animo verzekerd!

3. Meet de temperatuur binnen je team met teaservragen

Hoe pak je een incident aan tussen twee spelers? Teaservragen helpen je om in te spelen op situaties die zich voordoen tussen spelers of supporters. Naast het aanpakken van probleemscenario's kan je ze ook gewoon gebruiken om je training aan te passen aan de noden van je spelers.

4. Wees constructief in moeilijke gesprekken

Hangt er een spanning tussen jou en een speler? Heeft zich een probleemsituatie voorgedaan tijdens de wedstrijd of tijdens de training? Deze tool helpt je bij hoe je een moeilijk gesprek organiseert en aanpakt. Zo kan je spanningen in het team op een constructieve manier bespreekbaar maken.

Afbeelding
meisje en coach zijn in gesprek

5. Pluis zoals Sherlock de tienerdynamieken binnen je ploeg uit

Spelers die binnen de ploeg moeilijk connecteren met andere spelers vormen een risico voor drop-outs. Je kan op twee niveaus de dynamieken in je ploeg zichtbaar maken. Eerst en vooral kan je op basis van je intuïtie en ervaring inschatten wie populair is en wie eerder uit de boot valt. Je kan ook gewoon met de spelers zelf in gesprek gaan maar dit houdt enkele risico's in. Bereid je dus goed voor. Deze tool helpt je alvast goed op weg! 

Afbeelding
basketbaltraining bij de jeugd
Bijscholingen
Kan je niet wachten om aan de slag te gaan met de Tienertalk-methodieken? Volg één van de webinars of vraag er eentje aan voor je club(s).
Ook interessant
Vrijwilligers
Eenvoudige tips & tricks om aan de slag te gaan met je clubstructuur.
Sportparticipatie
Het inschrijvingsmoment is het startschot van een mooi en lang avontuur met je nieuwe leden. Toch hebben veel ...
Sportparticipatie
Sporters die mogen meedenken over het hoe-en-waarom van je clubwerking zullen minder snel de club verlaten ...