Green Deal Sportdomeinen

Duurzaamheid
Sportfederaties

De Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om ondernemingen en sectoren te vergroenen ​​met projecten rond water, voedsel, circulaire economie... Door samenwerkingen met bedrijven en organisaties kan zo op korte termijn duurzame acties gerealiseerd worden.

De Vlaamse Sportfederatie is samen met Sport Vlaanderen, de Vlaamse Milieumaatschappij en Netwerk Lokaal Sportbeleid initiatiefnemer van de Green Deal Sportdomeinen. Vlaanderen telt namelijk duizenden buitensportdomeinen. Dat is een enorme oppervlakte om Vlaanderen groener en duurzamer te maken. Met de Green Deal Sportdomeinen bundelen we de krachten om sportdomeinen klaar te maken voor de toekomst.

Community

De Green Deal Sportdomeinen is een community waarin via ontmoetingsdagen en opleidingen inspiratie en kennis wordt gedeeld over water- en groenbeheer op buitensportdomeinen. Ook worden trails georganiseerd waarin pilootprojecten samen innoveren en van elkaar leren.

Sectororganisaties, steden en gemeenten, beheerders van sportcentra, groenaannemers, studiebureaus, kenniscentra én sportfederaties werken zo samen aan een duurzame toekomst voor de sport. Een sportfederatie kan meedoen als supporter, deler of co-creator. Zo is elke deelname op maat van de eigen capaciteit en ambitie.

Afbeelding
green deal sportdomeinen

Huidige initiatieven van Green Deal deelnemers en experten

  • Tennis Vlaanderen organiseert jaarlijks tientallen clubbezoeken, waar ze veel aandacht geven aan het verstrekken van informatie rond (duurzame) sportinfrastructuur.
     
  • Golf Vlaanderen ontwikkelde samen met Route 2030 een interessant Kompas over duurzaamheid. Het kompas geeft inzicht in wat duurzaamheid allemaal kan betekenen en waar de clubs het verschil kunnen maken.

    lees het interview met Marc Verneirt (Golf Vlaanderen) ›
     
  • MakinH (www.makinH.com), een spin-off van Ercat en UGent, ontwikkelde de ‘rewetta’ hockeybal. Hiermee vonden ze de oplossing om de waterbehoefte op hockeyvelden aan te pakken door de zaken om te keren: geen nat veld, maar wel een ‘watergevende’ hockeybal.
     
  • Kortrijk gebruikte op enkele voetbalvelden een onkruidrobot en monitorde gedurende enkele maanden de onkruidgroei.
     
  • AquaFlanders lanceerde de campagne Kraanwater Gaanwater. Kraanwater als de ideale sportdrank. Kraanwater? Ready, set H2GO! – AquaFlanders
     
  • GAB, de Greenkeepers Association Belgium, die de Greenkeepers in golf groeperen, brachten in het najaar 2022 op KV Mechelen ook enkele Greenkeepers uit het voetbal samen.
     
  • Farys Krinkels boekten positieve resultaten met onkruidrobots op natuurgrasvelden en willen dit graag breder gaan inzetten. Verder startte Farys een aantal innovatieve projecten rond duurzaam waterbeheer op in samenwerking met een aantal partners. 
     
  • Kiemkracht (voorheen Pro Natura) is een project gestart, samen met Spoor², de Provincie Oost-Vlaanderen en Releaf om grasafval te valoriseren. Het gras wordt omgezet tot een vezel om te gebruiken voor circulair bouwen. 
     
  • Een vernieuwing van de tool Groenblauwpeil is uitgebracht in maart 2023. De tool is nu ook toepasbaar voor het openbaar domein, een samenwerking met o.a. Vlakwa, Departement Omgeving, Embuild en Vlario.
     
  • Sporting Antwerpen heeft een aantal projecten lopen om het watergebruik te verduurzamen en leidt het personeel op rond duurzaam waterbeheer.
     
  • Vlakwa diende in samenwerking met een aantal partners in Vlaanderen en Nederland een INTERREG dossier Optisport in. Dit is in afwachting van goedkeuring. Binnen dit project zullen een aantal veel voorkomende uitdagingen binnen de sportsector worden onderzocht. Hopelijk binnenkort meer hierover.

Ondersteuning en subsidies

Wist je dat op de Green Deal Sportdomeinen Blog heel wat inspiratie kunt vinden? Zo is er een selectie van enkele interessante subsidies en verschillende ondersteuningstools voor duurzame sportdomeinen. 

Ook deelnemen aan de Green Deal Sportdomeinen?

Als sportfederatie krijg je informatie om clubs actief als eigenaar of beheerder van buitensportdomeinen te inspireren.  Of je kan aan de slag om met koplopers onder je clubs te innoveren samen met experten, bedrijven en gemeenten. Duurzaam waterbeheer, omgaan met droogte of wateroverlast, werken aan biodiversiteit op je sportdomein zijn enkele relevante uitdagingen waarmee sportdomeinen momenteel worstelen. Je federatie kan deelnemen als supporter, deler of co-creator. Zo kies je zelf hoe intensief je wil deelnemen.

Wil je meteen aan de slag? Teken dan hier in op de Green Deal.

Op zoek naar meer informatie?

Ook interessant
Duurzaamheid
Vanaf 15 juni gaat de nieuwe wetgeving rond cateringmateriaal (drankbekers, flesjes, enz.) van kracht. Wat ...
Duurzaamheid
De energiecrisis hakt stevig in op onze samenleving, ook op onze sportclubs. Het Vlaams parlement keurde ...