Vrijstellingsregel voor btw tot 25.000 euro

Financiën
Btw
Sportclubs

Realiseerde je sportclub tijdens het vorige kalenderjaar niet meer dan 25.000 euro btw-belaste omzet? Dan is je sportclub een 'kleine ondernemer'. Dat betekent meteen ook dat er een vrijstellingsregel geldt. Je sportclub zal uitzonderlijk geen btw moeten aanrekenen op btw-belaste activiteiten. Dat statuut krijg je als club niet automatisch, maar moet je eerst aanvragen.

In onze 'memo kleine ondernemers' helpen we je op weg. We geven een antwoord op de vragen:

 • Wanneer is mijn sportclub een kleine ondernemer?
 • Hoe moet ik de grens van 25.000 euro bepalen?
 • Wat zijn de gevolgen voor een kleine ondernemer?
 • Moet de sportclub de btw-administratie op de hoogte brengen?
 • Wat indien de sportclub de drempel overschrijdt?
 • Overgang normale btw-regeling naar vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers

Wanneer aanvragen?

Let op, de vrijstellingsregeling kan je niet op elk moment aanvragen. Tweemaal per jaar krijg je als club de kans een aanvraag in te dienen bij jouw lokaal btw-kantoor. Je moet je aanvraag indienen voor 15 december. Je schakelt dan vanaf 1 juli of 1 januari over op de vrijstellingsregeling. Natuurlijk enkel als je sportclub aan de voorwaarden voldoet.

Wie de deadline miste, krijgt een tweede kans in juli. Daarvoor dien je ten laatste 1 juni het Formulier 604 B in bij het btw-kantoor.

  Afbeelding
  basketbal

  Wat is je huidige situatie?

  Heb je de aanvraag in het verleden reeds aangevraagd, dan blijft je vrijstelling geldig. Je kan jullie huidige situatie nakijken in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Scrol je naar onder en zie je onder de rubriek 'hoedanigheden' de vermelding 'onderworpen aan btw' staan? Dan kan dit twee dingen betekenen. Ofwel is jullie sportclub effectief (gemengd) btw-plichtig, ofwel is jullie vrijstelling actief. Laat je in dit geval niet misleiden door de benaming, je hoeft nog steeds geen btw-aangiften in te dienen. Zie je onder de rubriek 'hoedanigheden' niks staan? Dan werd de vrijstelling nog niet aangevraagd.

  Hoe aanvragen?

  Om de btw-vrijstelling aan te vragen zal je een formulier moeten indienen. Formulier 604A voor nieuwe verenigingen en 604B voor bestaande verenigingen.

  Je kan het formulier indienen via je boekhouder of via een erkend ondernemersloket. Sinds kort is het ook mogelijk om de aanvraag digitaal in te dienen. Dit doe je online via MyMinfin.

  Welke verplichtingen?

  Wanneer je vrijgesteld bent hoef je dus geen btw-administratie te voeren. Er zijn wel een aantal zaken waar je wel nog rekening mee moet houden.

  • facturen uitreiken aan andere btw-belastingplichtigen, dit hoeft niet aan particulieren
  • jaarlijks een klantenlisting indienen
  • op facturen je vrijstelling vermelden: bijzondere vrijstellingsregel kleine ondernemingen - artikel 56bis W.Btw.

  Op zoek naar meer informatie? Lees dan ook onderstaand artikel:

  Downloads

  Document niet zichtbaar

  Dit document is enkel te downloaden door personen die ingelogd zijn als ambtenaar, student, sportclubbestuurder of medewerker van een federatie die lid is van de Vlaamse Sportfederatie. Of koop een jaarlicentie aan en krijg toegang tot alle documenten en online brochures.

  Ook interessant
  Financiën
  De grens tussen wel of niet btw-plichtig is soms dun. We zetten alles duidelijk voor je op een rij.
  Financiën
  Sportclubs organiseren activiteiten om extra geld in de clubkas te brengen. Hoe zit het met de btw op die ...
  Financiën
  Verricht jouw sportclub btw-belastbare activiteiten, dan ben je verplicht om een btw-nummer aan te vragen bij ...