Intracommunautaire aan- of verkoop

Financiën
Boekhouding
Btw
Sportclubs

Wanneer je sportclub in een ander Europees land iets aankoopt en je brengt deze goederen naar België wordt dit een intracommunautaire verwerving genoemd. Verkoopt je sportclub iets aan een ander Europees land dan spreken we van een intracommunautaire levering. In beide gevallen wordt mag er zonder btw worden gefactureerd, maar let op! Dit betekent niet dat er geen btw moet betaald worden.

Het basisprincipe is dat het doorstorten van de btw verschoven wordt van leverancier naar klant. Er wordt op de factuur geen btw aangerekend, maar die wordt wel door de aankoper verwerkt in de btw-aangifte. Er zijn heel wat verschillende factoren die bepalen hoe je dit nu moet aanpakken.

 

Voorwaarden intracommunautaire levering

Vooraleer we kunnen spreken van een intracommunautaire levering moeten er verschillende voorwaarden voldaan zijn. Deze tellen zowel voor verkopers als voor aankopers.

1. Het gaat om goederen en ze moeten effectief vervoerd worden

Wanneer het gaat om diensten, bijvoorbeeld het aanbieden van sporttrainingen, is er geen sprake van een intracommunautaire aan- of verkoop. De goederen moeten effectief van de ene naar de andere EU-lidstaat vervoerd worden.

Voorbeeld: Wanneer je zeilclub een boot in Nederland zou aankopen en deze blijft daar in een haven liggen, spreken we niet van een een intracommunautaire levering.

2. De verkoper is btw-plichtig

Dit stelsel telt enkel indien je sportclub (gemengd) btw-plichtig is of onder de vrijstelling voor kleine ondernemingen valt. Alle clubs die volledig vrijgesteld zijn van btw hoeven zich hier dus niks van aan te trekken.

3. De buitenlandse koper is btw-plichtig

Ook de buitenlandse koper moet een geldig btw-nummer hebben. Als de koper een particulier is of geen btw-nummer heeft, spreken we opnieuw niet van een intracommunautaire levering.

4. De buitenlandse koper bevindt zich in een andere EU-lidstaat

De koper en verkoper moeten zich in een andere lidstaat bevinden. Als basis voor dit regime nemen we de landen van de Europese Unie. Nu zijn er wel enkele uitzonderingen zoals overzeese gebieden of Monaco. Twijfel je, laat je dan goed informeren.

Wat zijn nu de gevolgen voor de btw administratie?

 

Op de factuur zal er geen btw worden opgenomen. De koper moet de btw wel zelf in het eigen EU-land aangeven en ook betalen. In de praktijk kan deze btw bij een aankoop in het buitenland ook opnieuw in mindering worden gebracht. Maar opgelet! Als sportclub ben je vaak gemengd btw-plichtig, dit heeft een invloed op hoeveel btw je ook opnieuw in aftrek kan nemen. Onderaan deze pagina vindt je een uitgewerkt voorbeeld.

Naast de standaardfactuurmeldingen moet de Belgische verkoper ook een specifieke vermelding opnemen: Intracommunautaire levering, vrijgesteld van btw. Art. 39bis, 1° W.btw.

In het geval van een verkoop is de btw-aangifte is het ook vrij eenvoudig. Je zal gewoon de verkoop moeten boeken zonder btw. In de btw-aangifte geef je via rooster 44 aan dat het gaat om diensten waarvoor buitenlandse btw verschuldigd is.

In het geval van een aankoop zal je zelf nog de btw-aangifte moeten opmaken. De aftrekbare btw neem je op in rooster 59 en de verschuldigde btw in rooster 55.

Voorbeeld: aankoop in het buitenland

Je (Belgische/Vlaamse) sportclub koopt sportmateriaal aan in Nederland. Op de factuur van 1.000 euro (excl. 21% btw) wordt geen btw aangerekend aangezien de sportclub een zogenaamde 'intracommunautaire verwerving' verricht (Nederland = EU-land).

Welke bedragen in welke roosters van je btw-aangifte ingevuld moeten worden, hangt af van de methode waarmee de club btw in aftrek neemt: algemeen verhoudingsgetal of werkelijk gebruik.

ALGEMEEN VERHOUDINGSGETAL, BV. 60%
 

In dit geval zal je 60 procent van de btw opnieuw in aftrek kunnen nemen.

  • Rooster 81/82: 1.084 euro (1.000 euro maatstaf van heffing en 84 euro niet-aftrekbare btw)
  • Rooster 86: 1.000 euro
  • Rooster 55: 210 euro (totaal btw bedrag)
  • Rooster 59: 126 euro (de aftrekbare btw)

WERKELIJK GEBRUIK
 

Bij de methode van het werkelijk gebruik is de aftrek afhankelijk van de activiteit.

1) Belastbare activiteit - 100% in aftrek nemen:

  • Rooster 81/82: 1.000 euro
  • Rooster 86: 1.000 euro
  • Rooster 55: 210 euro
  • Rooster 59: 210 euro

2) Vrijgestelde activiteit - 0% in aftrek nemen:

  • Rooster 81/82: 1.000 euro
  • Rooster 86: 1.000 euro
  • Rooster 55: 210 euro
  • Rooster 59: 0 euro

 

 

    Ook interessant
    Financiën
    Niet meer dan 25.000 euro btw-belaste omzet? Dan is je sportclub een 'kleine ondernemer'.
    Financiën
    Soms ontvang je een factuur met de vermelding 'medecontractant'. Wat nu? We leggen het je graag uit.
    Financiën
    De grens tussen wel of niet btw-plichtig is soms dun. We zetten alles duidelijk voor je op een rij.