Nieuwe statuut bekwame helper komt eraan

Vrijwilligers

De federale regering lanceert binnenkort een nieuw wettelijk kader met betrekking tot de bekwame helper. Dit nieuw statuut biedt vrijwilligers en trainers in de sportclub de mogelijkheid om basisverpleegkundige handelingen uit te voeren. Het statuut van bekwame helper zorgt ervoor dat je extra zorgnoden gemakkelijker kan opvangen.

Wat is een bekwame helper?

De bekwame helper is iemand die zelf geen verpleegkundige is, maar beroepshalve of in het kader van een vrijwillige activiteit, toch verpleegkundige handelingen mag verrichten. Dit nieuwe kader biedt vrijwilligers en trainers in de sportclub dus de mogelijkheid om basisverpleegkundige handelingen uit te voeren.

Momenteel riskeren mensen die geen verpleegkundige zijn, maar toch verpleegkundige handelingen willen stellen, vervolgd te worden. Terwijl die mensen alleen maar met goeie bedoelingen anderen willen helpen.

Door dit nieuwe kader zullen dus meer personen (kinderen, volwassenen..) eenvoudiger kunnen deelnemen aan sportactiviteiten en -kampen. Een begeleider of vrijwilliger zal namelijk enkele taken mogen overnemen van een verpleegkundige of ouder.

Groepje kinderen zitten op de bank

Enkele praktische voorbeelden:

• Hulp bij de inname van geneesmiddelen: bijvoorbeeld het innemen van Rilatine op specifieke tijdstippen bij een kind met ADHD.
  • Het meten van glucose en/ of het toedienen van insuline bij een diabetespatiënt.
  • Het (her)bevestigen van een sonde die bijvoorbeeld loskwam door te sporten.

Het nieuwe KB treedt in werking in de loop van maart 2024. De overheid lanceert binnenkort een website met daarop de nodige informatie zoals wat je moet doen om bekwame helper te worden en welke voorwaarden er zijn.

Kijktip

Om jullie nu al te informeren over het nieuwe statuut en de mogelijkheden, organiseerden de Diabetes Liga en Hippo & Friends in samenwerking met de VDKA  (Vlaamse diabetescentra voor kinderen en adolescenten) een online informatiesessie op 25 januari (19u30 - 21u00).

Bekijk de opname >

De Vlaamse Sportfederatie communiceert binnenkort ook meer info via de website. Heb je alvast een vraag? Laat het ons weten via tars@vlaamsesportfederatie.be