31 maart: deadline voor enkele belangrijke vzw-verplichtingen

Financiën
Vzw

Is jouw sportclub vzw? Dan heb je jaarlijks enkele fiscale verplichtingen, namelijk de patrimoniumtaks en klantenlisting. De deadline van 31 maart nadert opnieuw.
Wij zetten alles nog even op een rijtje.

Vóór 31 maart moet een vzw enkele fiscale verplichtingen naleven namelijk de klantenlisting en de patrimoniumtaks.

De klantenlisting, een lijst van alle klanten (bv. sponsors) van een vzw waaraan meer dan 250 euro (excl. btw) op jaarbasis gefactureerd werd, moet ingediend worden via de Intervat-toepassing. Het is een verplichting voor iedere vzw met btw-nummer om de listing tijdig neer te leggen.
Alle klanten die zelf recht op aftrek hebben, moeten in de klantenlisting komen. Klanten die alleen vrijgestelde handelingen verrichten (artikel 44 van het btw-wetboek) en die toch over een BE-nummer beschikken, moeten niet in de listing worden opgenomen. 
Gaat het om vrijgestelde activiteiten? Dan moeten deze ook niet in de klantenlisting opgenomen worden. Zorg ervoor dat je de klantenlisting van je vzw voor 31 maart ingediend hebt tenzij het om een nihil-aangifte gaat.

Meer weten over de klantenlisting › 
 

Afbeelding
vier sporters trainen op ergometer

Ook de patrimoniumtaks moet aangegeven worden voor 31 maart. De wetgeving werd dit jaar grondig hervormd waardoor een groot aantal sportclubs nu minder of geen taks meer moeten betalen.

De waarde van het vermogen van de vzw bepaalt of je al dan niet patrimoniumtaks moet betalen. De belastingvrije som werd opgetrokken van 25.000 naar 50.000 euro en de verplichting om een nihil-aangifte te doen werd ook geschrapt.


Meer weten over de patrimoniumtaks ›


31 maart is ten slotte ook de laatste dag van het eerste kwartaal. Alle boekhoudkundige gegevens tot en met deze datum moeten verwerkt worden in de 1e kwartaalaangifte voor btw-plichtige clubs, die uiterlijk op 20 april moet ingediend worden.

Een overzicht van alle verplichtingen graag!

Wil je een handig overzicht van alle jaarlijks terugkerende verplichtingen voor jouw vzw?
We geven je een handig overzicht zodat je niets over het hoofd ziet.

Ontdek de handige checklist ›

Contact

Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Roeland Zwaenepoel via roeland@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.

Afbeelding
Roeland Zwaenepoel