Financiën en de sportclub: wat moet je allemaal weten?

Financiën
Sportclubs

Een sportclub is een bruisende organisatie waarin heel wat geld rondgaat. Je ontvangt lidgelden, betaalt trainers uit, sluit contracten af met sponsors en organiseert een uitgebreid aanbod aan activiteiten en evenementen.

Bij de Vlaamse Sportfederatie zijn we ervan overtuigd dat elke vrijwilliger hierbij zijn steentje kan bijdragen. Van complete leek tot financieel expert. 

Hier vind je een overzicht van alles wat je als bestuurder moet weten over financiën en onze ondersteuning.

Afbeelding
administratie
Afbeelding
scorebord
Boekhouding in de sportclub
Een boekhouding voor je sportclub hoeft niet complex te zijn. Lees er alles over in onze kennisbank.
Afbeelding
polsstokspringer
Btw in de sportclub
Help, is mijn sportclub btw-plichtig? Waar moet je allemaal aan denken? We leggen het graag uit, helemaal op maat van sportclubs.
Afbeelding
Volleybalschoenen
Patrimoniumtaks in de sportclub
Op 31 maart moet elke vzw de patrimoniumtaks aangeven.
Geen brief gekregen? Bekijk hier hoe je eraan begint.
Afbeelding
Sporttruitje
Rechtspersonenbelasting in de sportclub
Net zoals thuis zal je jaarlijks een belastingaangifte moeten doorsturen, ook al hoef je niks te betalen.
Lees er meer over.
Afbeelding
ondersteuning sportfederaties Vlaamse Sportfederatie
Sponsoring in de sportclub
Extra inkomsten voor je sportclub, wie droomt er niet van? Ga de uitdaging aan en versterk je sportclub met onze praktische tips.

In the spotlight

Wat moet je echt weten als sportclub om jouw financiën te regelen? Wat zijn dé managementtools om gemakkelijk mee aan de slag te gaan? Je vindt het hier.

De financiën in je sportclub organiseren

Als sportclubbestuurder moet je ook het financiële plaatje zien rond te krijgen van je club. Maar wat houdt dat allemaal in, die financiën? En waarmee kunnen wij jou helpen? Wij geven je een overzicht.

1. Boekhouding in je sportclub

Om een goed overzicht te bewaren is een goede boekhouding de basis.

In onze kennisbank vind je heel wat uitleg zodat je niet alleen voldoet aan de wettelijke eisen, maar ook een helder beeld krijgt van de financiële situatie van je sportclub. We antwoorden op concrete vragen. Welke boekhoudsoftware geschikt is voor je clubWaar moet je op het einde van het boekjaar allemaal aan denken? Hulp nodig om een financieel plan op te maken of bij het inboeken van aankopen en verkopen in het buitenland? Dit en veel meer vind je terug in de kennisbank

2. Btw in je sportclub

Elke sportclub komt vroeg of laat wel eens in contact met btw-vragen. Wist je bijvoorbeeld dat de verkoop van eten, drank, kledij en sportmateriaal of sponsoring in principe btw-plichtige inkomsten zijn? Gelukkig kan je hier een vrijstelling voor aanvragen zodat je geen btw-administratie nodig hebt. Je kan alle informatie bekijken in onze kennisbank, net als praktische voorbeeldfacturen en ingevulde voorbeelden van de aanvraagformulieren.

3. Patrimoniumtaks in je sportclub

Heb je als vzw een vermogen van meer dan 25.000 euro? Dan wordt je hier jaarlijks op belast. Ook clubs die vrijgesteld zijn door hun laag vermogen zullen de administratie op de hoogte moeten brengen, anders kunnen er administratieve boetes volgen.
Lees meer over de patrimoniumtaks voor clubs .

4. Rechtspersonenbelasting in je sportclub

Ook vzw's ontsnappen er niet aan, de jaarlijkse belastingen. Sportclubs hebben 7 maand na het afsluiten van hun boekjaar om de aangifte in te dienen. Het is best mogelijk dat je geen enkele belasting moet betalen, dit kan je zo doorgeven in je aangifte.
Lees meer over de rechtspersonenbelasting voor clubs.

5. Sponsoring in je sportclub

Voor veel vzw's is sponsoring een belangrijke inkomstenbron. Weet je niet goed hoe jouw sportclub ook sponsors kan aantrekken? We helpen je graag op weg met heel wat tips om sponsors te zoeken en te houden. We geven bijvoorbeeld je sponsorbeleid graag een duwtje in de rug met onze gratis Sponsortoolkit, een doe-het-zelf-pakket boordevol info, tips en tricks. Of ben je eerder op zoek naar praktische hulp? Je vindt ook een modelcontract en voorbeeldfacturen in onze kennisbank.

 

Afbeelding
man en vrouw in een meeting
Volg een begeleiding over financiën
Financiële administratie is niet altijd eenvoudig.
Vraag een begeleiding aan en bespreek al je vragen met een expert.
Afbeelding
boekhouding
Lees de brochure 'Boekhouding op maat van je sportclub'
Lees je liever het volledige plaatje? Deze brochure helpt sportclubs bij het voeren van een vereenvoudigde boekhouding en maakt dus vooral kleine vzw's wegwijs in de boekhoudkundige verplichtingen.

Niet gevonden wat je zocht? 

Vind je iets niet? Heb je een specifieke vraag of wil je graag een uitgebreidere uitleg? Neem dan contact met onze experten via info@vlaamsesportfederatie.be.